Aláírták az új német–francia együttműködési szerződést

Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő aláírta az új német–francia együttműködési és integrációs szerződést kedden a németországi Aachenben.

A 16 oldalas, 7 fejezetből és 28 pontból álló megállapodást pontosan 56 évvel az Élysée-szerződés megkötése után írták alá, amely megteremtette a történelmi megbékélés alapjait a két ország között.

A jelenlegi szerződés célja, hogy szorosabbra fűzze a német–francia kapcsolatokat a gazdaságpolitika, a kül- és biztonságpolitika, az oktatás, a kultúra, a kutatás és a technológia, a klíma- és környezetvédelem, valamint a határvidékek és a civil társadalmak közötti együttműködések terén.

A felek ígéretet tettek arra, hogy az Európai Unióban a hatékony és erős közös kül- és biztonságpolitikáért, illetve a gazdasági és a valutaunió megerősítéséért és elmélyítéséért fognak dolgozni, illetve a nagyobb uniós találkozók előtt rendszeresen konzultálnak a közös álláspont kialakítása érdekében.

Németország és Franciaország emellett közelíti biztonság- és védelempolitikáját, és fegyveres támadás esetén akár katonai segítséget is nyújt egymásnak. A felek elkötelezték magukat a közös európai hadsereg létrehozása mellett, illetve megfogadták, hogy szorosabbra fűzik együttműködésüket a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harcban, illetve az igazságszolgáltatás, a hírszolgálat és a rendőri tevékenységek terén. A szerződés hangsúlyozza, hogy a német–francia diplomácia egyik kiemelt célja, hogy Németország az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjává váljon.

Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök Aachenben (Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach)

A megállapodás kitér az oktatás terén folytatandó együttműködésekre, illetve a határokon átívelő gazdasági, társadalmi, környezetvédelmi, egészségügyi, energetikai és közlekedési projektek előmozdítására.

A felek egyúttal elkötelezték magukat a nemzetgazdaságok integrációjának elmélyítésére, illetve egy egységes szabályrendszeren alapuló, közös gazdasági tér létrehozására. Emellett ígéretet tettek egy német–francia gazdasági szakértői tanács létrehozására, valamint közös kutatási-fejlesztési projektek megvalósítására.

Aachenben százak tüntettek a szerződés ellen. A helyi hatóságok négy tiltakozás szervezőinek adtak engedélyt, köztük a francia sárga mellényes mozgalom követőinek.

Hírdetés

(Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel)

Macron: Felelősséggel tartozunk Európáért

Németország és Franciaország felelősséggel tartozik Európáért – mondta Emmanuel Macron francia elnök kedden Aachenben, az új német–francia együttműködési és integrációs megállapodás aláírása után.

Macron szerint a két országnak kell mutatnia az utat a többieknek. Hangsúlyozta, hogy Európának napjainkban több külső és belső fenyegetéssel kell szembenéznie, köztük a nacionalizmussal, a Nagy-Britannia európai uniós kilépésével járó sokkal, a terrorizmussal és a káros éghajlatváltozással.

<img alt="Draußen vor dem Aachener Rathaus waren rund 120 Demonstranten in gelben Westen" data-src="https://bilder.bild.de/fotos-skaliert/draussen-vor-dem-aachener-rathaus-waren-rund-120-demonstranten-in-gelben-westen-201033074-59692410/3,w=1280,c=0.bild.jpg" data-zoom-src="https://bilder.bild.de/fotos/draussen-vor-dem-aachener-rathaus-waren-rund-120-demonstranten-in-gelben-westen-201033074-59692410/Bild/3.bild.jpg" data-zoom-title="Draußen vor dem Aachener Rathaus waren rund 120 Demonstranten in gelben Westen

Foto: Marius Becker / dpa

” id=”” src=”https://bilder.bild.de/fotos-skaliert/draussen-vor-dem-aachener-rathaus-waren-rund-120-demonstranten-in-gelben-westen-201033074-59692410/3,w=993,q=high,c=0.bild.jpg” style=”width: 720px;” />

A szerződés ellen tüntetők az aacheni városházánál Foto: Marius Becker / dpa

Merkel: Szükség van az aacheni szerződésre

A növekvő populizmussal és nacionalizmussal szemben szükség van az aacheni szerződésre – mondta Angela Merkel német kancellár.

„Hetvennégy évvel a második világháború után az emberi élet értéke, a dolgok, amelyek egykor maguktól értetődők voltak, újra megkérdőjeleződtek – figyelmeztetett Merkel. – Ezért van szükség az együttműködésünk irányának újbóli meghatározására.”

A kancellár szerint az aacheni szerződés aláírása jelentős hatással lesz a német–francia kapcsolatokra, és hozzá fog járulni a közös európai hadsereg létrehozásához. A megállapodással megújítjuk országaink együttműködésének alapját, hogy együtt nézhessünk szembe korunk nagy kihívásaival – hangsúlyozta.

<img alt="22. Januar 1963: Bundeskanzler Konrad Adenauer (l.) und Frankreichs Präsident Charles de Gaulle umarmen sich nach der Unterzeichnung des Elysée-Vertrags" data-src="https://bilder.bild.de/fotos-skaliert/22-januar-1963-bundeskanzler-konrad-adenauer-l–und-frankreichs-praesident-charles-de-gaulle-umarm-201033040-59691638/3,w=1280,c=0.bild.jpg" data-zoom-src="https://bilder.bild.de/fotos/22-januar-1963-bundeskanzler-konrad-adenauer-l–und-frankreichs-praesident-charles-de-gaulle-umarm-201033040-59691638/Bild/3.bild.jpg" data-zoom-title="22. Januar 1963: Bundeskanzler Konrad Adenauer (l.) und Frankreichs Präsident Charles de Gaulle umarmen sich nach der Unterzeichnung des Elysée-Vertrags

Foto: / AP Photo / dpa

” id=”” src=”https://bilder.bild.de/fotos-skaliert/22-januar-1963-bundeskanzler-konrad-adenauer-l–und-frankreichs-praesident-charles-de-gaulle-umarm-201033040-59691638/3,w=993,q=high,c=0.bild.jpg” style=”width: 720px;” />

22. Januar 1963: Konrad Adenauer német kancellár és Charles de Gaulle francia elnök az Elysée-szerződés aláírása után. Foto: / AP Photo / dpa


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »