Aláírhatunk a tanórán kívüli foglalkozásról

Lehet gyűjteni az aláírásokat a tanórán kívüli foglalkozás ügyében tervezett népszavazáshoz. Jogerős a választási bizottság határozata.

Megkezdődhet az aláírásgyűjtés a kötelező tanórán kívüli foglalkozásokról szóló népszavazási kezdeményezéshez, miután jogerőre emelkedett a kérdés hitelesítéséről hozott választási bizottsági határozat.

Magánszemély a kezdeményező

A kérdést Kassainé Szegfű Zsuzsanna magánszemély nyújtotta be a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) március 29-én. Az NVB által április 25-én hitelesített kérdés így szól: “Egyetért-e Ön azzal, hogy általános iskolában a tanulónak a kötelező tanórákon kívüli foglalkozásokon csak a törvényes képviselője kérésére legyen kötelező részt venni?”

Nem volt ellenvetés

A hitelesítő határozattal szemben 15 napon belül lehetett volna jogorvoslatot benyújtani, ám ilyen nem érkezett, így jogerőre emelkedett az NVB hitelesítő határozata, azaz megkezdődhet az aláírásgyűjtés a népszavazási kérdésben.

200 ezer szignó, csak a hivatalos íven

A Kúria döntését meg kell jelentetni a Magyar Közlönyben. A megjelenéstől számított öt napon belül a Nemzeti Választási Iroda elnöke átadja a szervezőknek a hitelesítő záradékkal ellátott aláírásgyűjtőív-mintapéldányt. A népszavazási kezdeményezést csak erről az ívről készített másolaton lehet támogatni.

A szervezőknek 120 napjuk van összegyűjteni a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírást.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »