Alacsony ösztrogénszintre utaló jelek

Alacsony ösztrogénszintre utaló jelek

Bizonyos embereknél az alacsony ösztrogénszint genetikus, másoknál pajzsmirigy-problémák eredménye, de akkor is lecsökkenhet a hormon mennyisége, ha testzsír-százalékunk drámaian alacsony lesz. Érdemes tisztában lenni a tünetekkel.

Az alacsony ösztrogénszint gyakori tünete a nagyon gyenge vérzéssel együtt. Ha a szervezetben nincs elég ösztrogén, akkor a méhnyálkahártya nem vastagodik meg eléggé, hogy normál havi vérzésünk legyen – írja a Házipatika.com.

Az ösztrogén szintje a kedvünkre is hatással van: nem véletlen, hogy menzesz idején is sokan küzdenek hangulatváltozásokkal. A hormonális egyensúly felborulásától szinte percről percre váltakozhat, hogy éppen hogyan érezzük magunkat – és nem ritka a deprimáltság sem.

Hírdetés

Az ösztrogén mennyisége hatással van a szerotonintermelésre, a szerotonintól pedig az alvásért felelős melatonin szintje függ. Ezért van, hogy akiknek alacsony az ösztrogénszintje, rosszabbul és kevésbé pihentetően alszanak, és gyakrabban érzik fáradtnak magukat.

A kevés ösztrogén hatására csökken a nemi vágy. Ennek oka szintén az ösztrogén és a szerotonin kapcsolatában keresendő. Nem ritka az sem, hogy ilyenkor a szex fájdalmas, mivel a hüvely nedvesedése nem kielégítő és a hüvelyfal is elvékonyodhat.

Az ösztrogén a könnytermelésre is hatással van – ha kevés van belőle, kevesebb könny termelődik, ezért szemünk kiszáradhat, viszkethet. Ugyanez a helyzet a bőrrel is, amely ilyenkor nedvességet veszít.

Nem véletlen, hogy a klimax egyik legkellemetlenebb velejárói a hőhullámok és az éjszakai verejtékezés: mind a kettő a csökkent ösztrogénszintnek köszönhető.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »