Alááshatja a TTIP a párizsi klímamegállapodást

Alááshatja a TTIP a párizsi klímamegállapodást

„Habár Obama elnök szeretné a megegyezést még a mandátuma lejárta előtt, novemberben tartják az amerikai elnökválasztást, és az előjelek szerint ez addig aligha lehetséges. Az Egyesült Államok elnöke aggódik. És meg is van az oka erre, hiszen tudja, hogy meg tudjuk akadályozni a TTIP-t. És meg is fogjuk” – írta a spanyolországi Greenpeace közleménye, miután az amerikai elnök Madridba látogatott.

Az EU és az USA között 2013-ban kezdődtek a tárgyalások a Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Együttműködésről (TTIP), és hétfőn tizennegyedszerre ültek tárgyalóasztalhoz a felek Brüsszelben. Kiszivárogtatott információk szerint az EU ebben a tárgyalássorozatban nyújtja be részletes javaslatát az autó-, a kozmetikai és a textiliparral, illetve a mérnöki szektorral kapcsolatban, míg az USA a kereskedelem biztonsági kérdéseit szeretné tisztázni.

A TTIP előkészítését a kezdetektől a civil szervezetek heves tiltakozása kíséri. Bár a megállapodás valóban a világ legnagyobb egységes gazdasági térségét hozná létre 800 millió fővel, és gyorsabb gazdasági növekedést idézhetne elő, számos kérdés vitatott. A legfőbb ellenérv, hogy a megállapodás szerint a jelenlegi európai élelmiszernormáknak nem megfelelő mezőgazdasági terméket kellene befogadni az európai piacra, melyek ráadásul jóval versenyképesebbek, valamint problémát jelentene az amerikai génmanipulált termékek szabad és általános értékesíthetősége is.

„Ha ez a javaslat a megállapodás részét képezi majd, az halálos veszélyt jelent Németország megújuló energiára való váltására” – fogalmazott közleményében tegnap Christoph Lieven, a Greenpeace szóvivője. A szabadkereskedelmi megállapodás több olyan energiaszektorban esedékes intézkedést illegálisnak minősítene a szabadverseny korlátozására hivatkozva, amely a zöldenergiára való áttérést segíti. Lieven ezért felszólította a német kormányt, hogy azonnal állítsa le a TTIP-tárgyalásokat, különben az Európai Bizottság aláássa a tagállamok eddigi klímapolitikáját.

„A kiszivárgott uniós tervezet ellentétes Európa klímaváltozás elleni küzdelemben való elkötelezettségével és a párizsi klímamegállapodással” – közölte Paul de Clerck, a Föld Barátai (Friends of the Earth) nemzetközi környezetvédő szervezet egyik vezetője is.

A megállapodás előkészítésében egyébként azért léptek a felek a gázpedálra, mert Barack Obama elnök még mandátuma lejárta előtt nyélbe akarja ütni a szerződést, amelynek egyébként az USA és az EU-tagállamok mellett Kanada, Mexikó, Svájc, Liechtenstein, Norvégia és Izland is része lesz.

Az eredeti terv 2014, majd 2015 vége volt, az Európai Bizottság az első teljes TTIP-tervezetet a nyár végére szeretné összeállítani.

Az előkészítés egyébként nem nyilvános: az uniós képviselők is csak szigorú óvintézkedések mellett olvashatják csak el a tervezetet, ám az információk időről időre kiszivárognak.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »