Al-kaidás szálai lehetnek a brüsszeli terrornak

A múlt héten Birminghamben és Gatwickben letartóztatott öt emberről azt feltételezik, hogy kapcsolatban álltak a brüsszeli és a párizsi merénylőkkel. A The Independent cikke ráirányítja a figyelmet, hogy radikális iszlamisták élnek Londonban, akiknek közük lehet Ahmad Sah Masud afgán parancsnok meggyilkolásához, és ezzel együtt al-kaidás kapcsolataik is lehetnek.

A brit The Independent online verziója arról ír, hogy a brit titkosszolgálat szerint a belgiumi és a franciaországi terrortámadások szálai Nagy-Britanniába vezetnek, és arra engednek következtetni, hogy a háttérben az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet bújik meg. A múlt héten a birminghami és a Gatwicki repülőtéren öt embert vettek őrizetbe a belgiumi és a franciaországi terrortámadásokkal kapcsolatban. Személyazonosságukat egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A nyomozás még a párizsi, valamint a brüsszeli merényletek után kezdődött. Az akcióban a francia és a belga hatóságok is együttműködtek a brit titkosszolgálattal, hogy közösen foglalkozzanak „a merényletekhez kapcsolódó, az Egyesült Királyságra vonatkozó esetleges fenyegetéssel”.

A Birminghamben és Gatwickben letartóztatott öt emberről azt feltételezik, hogy brit szélsőségesek, akik kapcsolatban voltak a párizsi és a brüsszeli merénylőkkel. Utóbbiak egyik tagja volt  Mohamed Abrini a kalapos terrorista, aki a brüsszeli légi kikötő biztonsági felvételein az öngyilkos merénylők mellett látható, múlt nyáron az Egyesült Királyságban járt, mégpedig Birminghamben. A 31 éves belga nemzetiségű férfi az egyetlen életben lévő brüsszeli terrorista és párizsi merénylő is egyben. Ám nem csak ő utazott tavaly Nagy-Britanniába, hiszen Abdelhamid Abaaoud a párizsi merényletek értelmi szerzője, akivel a támadást követően a rendőrségi rajtaütés során végeztek, szintén a Királyságban járt az elmúlt évben.

Al-kaidás szál is felmerült

Ahhoz, hogy a biztonságpolitikai szakértők és a nyugati hírszerzés feltérképezze a Nagy-Britanniában élő szélsőségesek és a belgiumi és a franciaországi radikális sejtek közötti kapcsolatot, tizenöt évvel ezelőtti iszlamista kapcsolatokat kell felkutatniuk. A The Independent rávilágít arra, hogy a brüsszeli terrortámadásokat követő egyik akcióban egy olyan férfira csapott le a rendőrség, aki korábban részt vett egy merényletben.

Ahmed Shah Massoud afgán parancsnok meggyilkolása az Egyesült Királyságra irányítja a figyelmet, mivel a támadók egy angol közvetítőn keresztül jutottak speciális kiváltságokhoz, és a gyilkossággal vádolt személyek közül többen is többször jártak Londonban. Vagyis az a hátizsákos férfi akit a brüsszeli terrortámadást követően a Schaerbeek nevű negyedben meglőttek a belga hatóságok, Abderrahmane Ameroud, akinek már korábban is volt dolga a rendőrséggel. Hiszen 2005-ben a francia bíróság hét év börtönbüntetésre ítélte az Ahmed Shah Massoud afgán parancsnok elleni merényletben vállalt szerepéért. A tálib rezsim legnagyobb ellenségének számító parancsnok elleni támadást Oszama bin Laden rendelte el két nappal az amerikai ikertornyok elleni merénylet előtt. Az a férfi, aki egy öngyilkos merényletben megölte Massoudot, észak-afrikai származású belga állampolgárságú férfi volt ugyanúgy, amint a legutóbbi európai merénylet egyik elkövetője.

Az Északi Szövetség parancsnokának meggyilkolása körül pedig egy Angliában élő férfi neve merül fel, aki a támadóknak egy megbízólevelet adott át, mellyel sajtó akkreditációhoz jutottak Pakisztánban és a tálibok által ellenőrzött Afganisztánban is. A támadók újságíróknak adták ki magukat, így jutottak Massoudot közelébe. Ám Yassir al-Sirri határozottan tagadta, hogy tudomása lett volna arról, hogy a parancsnok meggyilkolását tervezik. Al-Sirrit azonban letartóztatták és vádat emeltek ellene a merényletben való állítólagos részvételért, de később bizonyítékok hiányában az angol központi büntetőbíróság ejtette a vádat. Egyelőre nincs arra utaló jel, hogy Al-Sirrinek köze lett volna a mostani merényletekhez.

Al-Sirri múltja már korábban sem volt makulátlan, hiszen kétszer is elítélték merényletben való részvételért. A férfi hamis jemeni útlevéllel repült Egyiptomból Nagy-Britanniába még 1993-ban. Egy évvel később távollétében a kairói bíróság az egyiptomi miniszterelnök elleni merénylet kísérletével vádolva halálbüntetésre ítélte. Hat évvel később pedig, 1999-ben tizenöt év szabadságvesztésre ítélte az egyiptomi bíróság – ismét a távollétében –, mert állítólag annak a terrorista szervezetnek volt a tagja, melynek a korábbi vezetője jelenleg az al-Kaida feje.

A Finsbury mecset radikális imámjával többször találkozott Al-Sirri. A brit titkosszolgálatok azonban figyelemmel kísérték a két férfit. Abu Qatad-nak tiltották a szélsőségesekkel való kapcsolattartást, valamint mobilkészüléket sem használhatott volna. Habár egyes feltételezések szerint mobilon kapott információkat a radikális szervezetektől, ezt mégsem sikerült bebizonyítani, végül a brit hatóságok Qatadát 2013-ban Jordániába helyezték át.

Ám nem csak Al-Sirri lett a radikális imám követője, hiszen Tareq Marroufi is gyakran járt Londonban, és osztotta a Finsbury mecset imámjának radikális nézeteit. Marroufi szintén részt vett a Massoud elleni merényletben és hat évig ült börtönben.

A titkosszolgálatok munkájára figyel Európa

A The Independent megjegyzi, hogy a terrorista támadássorozatokkal kapcsolatban a nyugati biztonsági szolgálatoknak újra kell vizsgálniuk a belga és a francia, valamint a brit dzsihadisták közötti korábbi kapcsolatokat. Ki kell nyomozniuk Djamel Beghal, a francia–algíri férfi szerepét, akinek a tanítványa volt az a Cherif Kouachi, aki a Charlie Hebdo elleni tavalyi támadások egyik kulcsfigurájaként tartottak számon.

Beghal a Finsburry Park mecsetének állandó tagja volt, gyakran járt imádkozni ide még a 2000-es évek elején, később az Abu Qatada radikális imám követőjévé vált. Emellett Abu Hamza keményvonalas prédikátor híve lett. A félszemű és félkarú Abu Hamza-t később az Egyesült Államokba szállították és terrorizmus vádjával életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Beghalt a francia és a brit titkosszolgálatok is az al-Kaida egyik vezető toborzójaként tartották számon Európában. A férfi találkozott azzal a két terroristával, akik a francia kóserboltban gyilkoltak. A radikális szalafista nézeteiről ismert Beghal a párizsi amerikai nagykövetség ellen tervezett merényletet. Beghal, míg Afganisztánban tartózkodott, találkozott Dahmane Abd al-Sattarral, azzal a belga–tunéziai férfival, aki a Massoud parancsnok elleni merénylet egyik fővádlottja volt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »