Akvaparkmúzeum

JEGYZET – Újabb látványossággal büszkélkedhet a Par­ti­um fővárosa: Nagyváradon egy ideje egy akvaparkmúzeum is fölkerült a turistacsalogató létesítmények listájára.

Csupán kisebb szépséghiba, hogy eredetileg egyszerű, mezei akvaparknak kellett volna lennie, azonban a kivitelezés során – az illetékesek által közelebbről azóta sem részletezett – problémák adódtak, ami miatt hiába készült el a létesítmény még május végén, a nagyközönség még mindig nem vehette birtokba.

Az önkormányzat azonban jó fej volt, és – természetesen teljesen véletlenszerűen megválasztva az időpontot – a június 5-e­i önkormányzati választások előtt néhány nappal akvaparklátogatást hirdettek, amelyen a polgárok bejárhatták és megtekinthették, mi az, ami az elmúlt évek során több tízmillió euróból megépült, és amihez elkészülte ellenére egyetlen ujjal sem szabad hozzáérniük. Persze ez alapvetően jó stratégia a létesítmény élettartamának megnövelése érdekében, hiszen ha a sok szerencsétlen használja a csúszdákat, meg állandóan beleugrál a medencékbe, azok óhatatlanul elhasználódnak. Ha azonban csak a szemüket legeltethetik rajtuk a vendégek, elég, ha néha letörlik róluk a port, illetve szükség esetén néhány évenként újrafestik őket, és szinte korlátlan ideig használhatók.

Most azonban valami mégiscsak mocorog, mert az önkormányzat működési szabályzatot és ártáblázatot is elfogadott a létesítmény számára, ami akár azt is jelentheti, hogy mégiscsak megnyílik eredeti rendeltetésének megfelelően. Mondjuk az azért egy kicsit furcsa, mennyire drákói szigorúságú a szabályzat. Szigorúan tiltják például azt, hogy a vendégek vizet nyeljenek, illetve azt, hogy szaladgáljanak.

Nos ha valaki járt már strandon, akkor tudja, hogy a víznyelés egy nagyobb hullám hatására néha óhatatlanul bekövetkezik. Most csak azon gondolkodom, hogyan szankcionálják: marcona ellenőrök colostokkal mérik majd ötpercenként a vízszintet a medencékben, és ha csökkenést tapasztalnak, azonnal mindenkit kiterelnek és meghánytatnak, akinek pedig értékes termálvizet találnak a gyomrában, az már készítheti is elő a pénztárcáját?

A szaladgálás kapcsán pedig csak annyit jegyeznénk meg, hogy aki látott már valaha strandot, gyereket, illetve strandon gyereket, az az ilyesmire csak csodálkozva, tágra nyílt szemekkel mered.
Úgyhogy ha eddig terjed az illetékesek szellemi kapacitása, akkor lehet, hogy mégiscsak jobban járna mindenki, ha a létesítmény megmaradna szabadtéri múzeumnak.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »