Aktuality.sk – 25 éve Szlovákiában: Nagypolitikából az üzleti életbe

Aktuality.sk – 25 éve Szlovákiában: Nagypolitikából az üzleti életbe

A ’90-es években a három politikusból befolyásos üzletemberré váló személy közül az egyik a Slovnaft jelenlegi vezetője, Világi Oszkár. Jegyzőként kezdte, a Magyar Független Kezdeményezés létrejötténél is bábáskodott.

1990-ben a bekerült a Szövetségi Közgyűlésbe, mint a testület alelnöke, és több olyan törvény fűződik a nevéhez, amelyek célja a központosított gazdaság átalakítása volt piacgazdasággá.

A Magyar Független Kezdeményezés további választásain már nem volt eredményes. Visszatért a joghoz és megalapította a Csekes, Világi, Drgonec & Partners ügyvédi irodát. Közben az üzemanyagbizniszét is felfuttatta és több kereskedelmi ingatlan is felvásárolt.

Az 1998-as fordulatot jelentő választások előtt belépett a Magyar Koalíció Pártjába.

A visszatérés nem sikerült

 

Hírdetés

Világi második visszatérése a politikába sem volt siekres. A pártban zajló belviszályok miatt elhagyta az MKP-t. Duray Miklós a párt szürkeeminenciásának nevezte őt. Világi emberei a Dzurinda-kormány idején állami vállalatok vezetésében ültek, például a Lesy SR, Transpetrol vagy a Nemzeti Vagyonalap.

Hátat fordítva a politikának figyelmét a élelmiszeripar és a sport felé fordította. Két élelmiszeripari vállalatba is bevásárolta magát: az Istermeat húsfeldolgozóba és az Euromilk tejgyárba.

Az Istermeat az egykori Tauris konszern maradványa, amely Szlovákia-szerte rendelkezett üzemekkel. A cég azonban végül csődbe jutott, Világi pedig átvette a hozzá tartozó érdekeltségeket 10 évvel ezelőtt. Az élelmiszbizniszt ma már Világi lánya, Réka vezeti.

A dunaszerdahelyi vállalkozó a helyi futballklubba is invesztált. A DAC-cal nagy tervei vannak, nem csak az új stadionra költött, hanem az utánpótlás akadémiára is.

Aktuality.sk, Z vrcholovej politiky rovno do veľkého biznisu

Nyitókép: Aktuality.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »