Aktuális felvidéki téma is helyet kapott a Bécsi Napló 6. számában

Aktuális felvidéki téma is helyet kapott a Bécsi Napló 6. számában

Megjelent a Bécsi Napló idei évfolyamának utolsó, 6. száma, amelynek írásai ezúttal is az ausztriai magyarok, a Kárpát-medencében, de a nagyvilágban élő magyarság életének időszerű eseményeit egyaránt taglalják. Az 1956-os magyar forradalom kitörésének október 23-i évfordulója kapcsán pedig a folyóiratban hangsúlyosan vannak jelen azok az írások, amelyek a visszaemlékezéssel, a forradalom eseményeinek felidézésével és eszméjének továbbéltetésével foglalkoznak.

A kéthavonta megjelenő folyóirat első oldalán

Nagymihály Zoltán Hunnia, 2022 című cikkében Magyarország idei legfontosabb történéseit veszi górcső alá, nem hagyva figyelmen kívül a parlamenti választást, az orosz-ukrán konfliktus kihatását, az infláció, az energiaválság kezelését. A második oldalon olvasható Varga Jánosnak, a bécsi Pázmáneum rektorának lélekemelő írása a karácsonyi ünnepkörről.

A továbbiakban közlik ifj.Bertényi Ivánnak a Pázmáneumban megnyílt kiállításon elmondott beszédét. A Történészként 1956-ról című cikk illetve beszéd felidézi a forradalmi eseményeket, ezen belül is egy fiatal mártír, Magyar Katalin hősies helytállását a forradalom napjaiban. Az 1956-os eseményeket, illetve ezek visszhangját a nagyvilágban foglalja össze írásában Kende Péter is. K.Lengyel Zsolt Negyven a hatvanból című írásában a Müncheni Magyar Intézet Egyesület történetét, tevékenységét részletezi.

Galambos Lajos 1956 emlékezete a mai magyar történetírásban és a társadalomban című tanulmánya sok értékes gondolatot tartalmaz a magyar forradalom megítéléséről, annak kihatásáról a nemzeti emlékezetre.

Hírdetés

Részletesen ír a legutóbbi szlovákiai önkormányzati és megyei polgármesteri és képviselői választások alakulásáról, különös tekintettel a Szövetség párt képviselőinek dicséretes sikereiről, megszerzett pozícióikról. A szerző örömmel nyugtázza, hogy ezek az eredmények biztatóak a felvidéki magyarság jövőjét illetően, de ugyanakkor figyelmeztet is, mert minden siker ellenére sem szabad az elbizakodottság hibájába esni. Ezen az oldalon olvasható

A nyolcadik oldalon két érdekes cikkre is érdemes odafigyelni. Az egyik Bika Julianna tollából a philadelphiai orvosi múzeumban kiállított magyar származású emberek koponyáinak különlegességeit tárgyalja, a másik pedig az ausztriai magyar fiatalok egy csoportjában végzett felmérés eredményeit mutatja be, amelyet a nemzeti identitás témakörében végeztek. Bárdi Nándor Látszat és való című tanulmánya az Orbán-kormány nemzetpolitikáját járja körbe. Várkonyi Borbála Rakovszky Zsuzsa December című verséről ír értekezést, elemezve egyben a karácsonyi várakozás lényegét és jelentőségét. Nagy Alexandra és Szabó Zsuzsa ismertetőjükben karácsonyi és szilveszteri bécsi kulturális programokra invitálja az olvasókat.

A Bécsi Napló idei utolsó, 6. számát Molnár Imre bőrműves iparművész munkáiról készült fényképekkel illusztrálták. Az iparművészről Lengyel Ferenc írt értékelést. A népművészet ősi forrásaiból táplálkozó alkotó alázattal és nagyszerű érzékkel alakítja a különböző állatbőröket művészi darabokká.

A kéthavonta megjelenő folyóirat a 2023. évre készült magyar, német, horvát, azaz háromnyelvű Őrség naptár címlapjával kíván kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet olvasóinak.

(BM/Felvidék.ma) 


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »