AKO-felmérés: Hasít a Smerohlas, sülyed az Aliancia-Szövetség

AKO-felmérés: Hasít a Smerohlas, sülyed az Aliancia-Szövetség

A JOJ televízió megbízásából készített új felmérést az AKO közvélemény-kutató ügynökség. Eszerint a HLAS ismét 20 százalék felett jár, az Aliancia-Szövetség pedig tovább süllyed, gyakorlatilag a Magyar Fórummal került egy szintre – legalábbis, az AKO szerint.

A felmérés szerint, ha most lennének a választások azt a HLAS nyerné picivel több, mint 20 százalékkal. Dobogós másodikként jutna be a parlamentbe a Smer (13,5 százalék). Harmadik helyen az SaS végzett.

A nyolcpárti parlamentben helyet kapna a Progresívne Slovensko, közel 10 százalékkal, az OĽANO, a KDH, a Sme rodina és az ex-ĽSNS-esekből álló Republika.

Az Aliancia-Szövetség a parlamenten kívül rekedt pártok között is hátrébb csúszott, megelőzi őt az SNS és a Za ľudí is, jelenleg fej-fej mellett a Magyar Fórummal 1,9 százalékon áll.

Hírdetés

Ami a mandátumok megoszlását illeti, a HLAS-Smer-Republika baloldali koalíciónak nem lenne meg a többsége (70 mandáumot kaptak az AKO-tól, a Focus legutóbbi felmérése például 76 mandátumot jósolt nekik).

Ellenben a HLAS-SaS-PS koalíciónak 77 mandátuma lehetne a mostani felmérés szerint, ami kényelmetlen többséget jelent, de a kormányalakításhoz kevés.

Jobboldali kormánykoalícióra az AKO képlete szerint esély sincs.

Körkp.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »