Aknamentesítik az Iszlám Államtól visszafoglalt romvárost

Aknamentesítik az Iszlám Államtól visszafoglalt romvárost

Elkezdődött Palmüra ókori romvárosának aknamentesítése. A több ezer éves műemlékek egy részét súlyosan megrongálták az Iszlám Állam emberei, a károk pontos felmérésére pedig még heteket kell várni az aknák miatt.

Bel temploma a szíriai háború előtt a legjobb állapotban megőrzött ókori épület volt Palmürában – az Iszlám Állam azonban felrobbantotta a több mint 2000 éves műemléket, amelynek már csak a kapui állnak. A világhírű palmürai diadalívből pedig még ennyi sem maradt: romjai most darabokban hevernek a földön. Miután húsvétvasárnap a szír kormányerők orosz légi támogatással visszafoglalták a várost az iszlamistáktól, a damaszkuszi vezetés bejelentette, hogy helyreállítja a műemlékeket. Ehhez viszont előbb aknamentesíteni kell a területet. „2-3 aknát telepítettek egymás mellé 100 méterenként, hogy akadályozzák a kormányerők haladását” – mondta a szíriai hadsereg parancsnoka.

A szír hadsereg már elkezdte az aknák felszedését, de a műveletet hátráltatja, hogy az Iszlám Állam emberei szinte mindenhová robbanószerkezeteket tettek. „Nagyon újszerű módon helyezték el az aknákat és a bombákat. Kövek alá, az utcára és még fákra is. Sőt, irodákba és még a holttestek alá is” – tette hozzá a parancsnok.

Palmüra 10 hónapig volt az iszlamisták kezén a március 27-i visszafoglalásáig, az általuk végzett pusztítás mértékét pedig még hetekig nem lehet pontosan felmérni az aknák miatt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »