Akkor miért nem reagált a pilóta a légiirányítók kapcsolatfelvételi kísérleteire?


Értékelhető adatokat sikerült kinyerni szerdán az előző nap az Alpokban lezuhant német utasszállító egyik súlyosan megsérült fekete dobozából, amely a pilóták kommunikációját rögzítette, de a tragédia okaira egyelőre nem tudnak magyarázattal szolgálni a francia hatóságok. Megtalálták másik, a gép repülési adatait rögzítő fekete doboz külső burkolatát is, maga a berendezés azonban még nem került elő. “Sikerült kiértékelhető adatokat kinyernünk a CVR-ből (Cockpit Voice Recorder)”, amely a pilótafülkében elhangzott hangokat és beszélgetéseket rögzítette – közölte a légi baleseteket vizsgáló francia hivatal (BEA) vezetője, Rémy Jouty. A nyomozók ugyanakkor egyelőre a legkevesebb magyarázattal sem szolgálhatnak a 150 halálos áldozattal járó baleset okairól – tette hozzá. A felvétel kiértékelése több napba is beletelhet. Az Airbus A320-as adatrögzítője, amely a pilótafülkében elhelyezett négy mikrofon által érzékelt hangokat és zajokat tárolja, a felszállástól kezdve az egész út alatt be volt kapcsolva. A nyomozók elemezni fogják a pilóták hangját, szavait és a háttérzajokat, külön pszichológusok fogják tanulmányozni a pilóták állapotát és hangulatát. Szakértők rámutattak: valószínűleg akkor is össze lehet majd rakni a történteket, ha a két fekete doboz adatai nem fog magyarázattal szolgálni a gép lezuhanására.

Nem robbant fel a gép

A hatóság azt is közölte, hogy a nyomozás jelenlegi állása szerint a gép nem robbant fel a becsapódás előtt, és a jelek ellentmondanak annak a feltételezésnek is, miszerint a repülőgép kabinnyomás-csökkenés miatt zuhant le. A szakember nem akart feltételezésekbe bocsátkozni arról, hogy mi okozhatta a repülőgép süllyedését, s annak okairól sem, hogy miért nem reagált a pilóta a légiirányítók kapcsolatfelvételi kísérleteire. Arra az újságírói kérdésre sem volt hajlandó válaszolni, hogy a pilóták vagy más emberek hangját lehet-e hallani a felvételeken. A BEA szerint néhány napon belül tudnak majd beszámolni arról, hogy milyen következtetéseket lehet levonni az adatrögzítőn tárolt kommunikációból. “Egyelőre egyetlen feltételezést sem zárunk ki” – hangsúlyozta Jouty. Francois Hollande francia államfő a katasztrófa helyszínének közelében – a Seyne-les-Alpes településnél – kialakított mentőközpontban azt mondta, hogy a másik, a gép repülési adatait rögzítő fekete doboz külső burkolatát megtalálták, de magát a berendezést azonban még nem.

Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia államfő, és Mariano Rajoy spanyol kormányfő (b-j) sajtótájékoztatót tart a Germanwings német diszkont légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó Airbus A320-as utasszállító gépe tragédiájának helyszínén, a francia Alpokban fekvő Seyne-les-Alpes-ban 2015. március 25-én. Az előző napon a légi jármű 150 emberrel a fedélzetén lezuhant. Az alpesi repülőkatasztrófának nincs túlélője. (MTI/AP/Pool/Christophe Ena)
Hollande Angela Merkel német kancellárral és Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökkel tett látogatást a helyszínen, ahol megígérte, hogy “a katasztrófa körülményeire fényt fognak deríteni”. A sajtótájékoztatón Angela Merkel és Mariano Rajoy megköszönték Franciaországnak a katasztrófát követően nyújtott segítségét. Hollande és Merkel korábban helikopterről megtekintette a baleset helyszínét, majd a három vezető hosszan elbeszélgetett a mentőalakulatok tagjaival, végül a helyi iskolánál kialakított kápolnánál és halottasháznál lerótták a kegyeletüket a katasztrófa áldozatainak emléke előtt.

Több mint hatszázan dolgoznak a helyszínen

A kutató egységek vezetői elmondták, hogy továbbra is több mint hatszáz tűzoltó és csendőr dolgozik a helyszínen. Az 1500 méter magasságban található, 60-70 fokos dőlésszögű, meredek szakadékokban pedig már tucatnyi nyomozó kezdte meg a holttestek maradványainak azonosítását. Brice Robin, a nyomozást vezető marseille-i ügyész szerint “napokig, sőt hetekig is eltarthat” az azonosítás.

Kutatás a Germanwings utasszállító repülőgép katasztrófájának helyszínén

Egyelőre ellentmondásos adatok az áldozatok számáról

A Germanwings keddi, Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő Airbus A320-as gépének fedélzetén 150 ember – 144 utas és 6 tagú személyzet – tartózkodott, amikor a repülő hegyoldalnak csapódott Franciaország déli részén, az Alpokban. A szerencsétlenségnek minden jel szerint nincs túlélője. A Germanwings legfrissebb adatai szerint a gépnek 72 német és 35 spanyol, három amerikai, továbbá két-két ausztráliai, argentínai, iráni és venezuelai, valamint egy-egy angol, holland, kolumbiai, mexikói, japán, dán, belga és izraeli utasa volt. A gépen négy iráni újságíró utazott volna, de közülük ketten az utolsó pillanatban lemondták az utazást a teheráni külügyi tárca közlése szerint. A spanyol kormány ugyanakkor arról számolt be, hogy 51 spanyol áldozatról tud. Francisco Martínez államtitkár szerint már minden azonosított utas hozzátartozójával sikerült kapcsolatba lépni. Spanyolország felajánlotta a francia hatóságoknak, hogy kutató-, mentőcsapatot küld a helyszínre, hogy segítségükkel gyorsabban haladjon a munka. A spanyolok a baleset körülményeinek vizsgálatában is közreműködnek, már több spanyol légi baleseti szakértő utazott a Seyne-les-Alpes településnél kialakított mentőközpontba.

A Germanwings francia Alpokban lezuhant utasszállító gépének maradványai
Németországban a belügyminisztérium háromnapos gyászt rendelt el a repülőgép-szerencsétlenség német áldozatainak emlékére, szerdától péntekig a szövetségi kormány valamennyi intézményénél félárbocra eresztik a zászlókat. A törvényhozás alsóháza, a Bundestag szerdai ülésén is megemlékeztek az áldozatokról. Szerdán elmaradtak az órák az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Haltern gimnáziumban, amelynek 16 tanulója és két tanára a gépen volt, s egy iskolai csereprogramról tartottak hazafelé Barcelonából. Helyszíni beszámolók szerint az épület bejáratánál rengeteg virágot, mécsest és üzeneteket, feliratokat helyeztek el. Előző nap Spanyolországban is háromnapos országos gyászt rendelt el a kormány. MTI

Nyomj egy lájkot is, ha tetszett a cikk