Akinek a köpönyegéből sok írónemzedék bújt elő – a 80 éves Szilágyi Istvánt köszöntötték Kolozsváron

Akinek a köpönyegéből sok írónemzedék bújt elő – a 80 éves Szilágyi Istvánt köszöntötték Kolozsváron

Meghitt hangulatban köszöntötték a Nemzet Művésze díjjal kitüntetett, Kossuth- és József Attila-díjas Szilágyi István írót nyolcvanadik születésnapján Magyarország kolozsvári főkonzulátusán kollégái, barátai, tisztelői csütörtök este.
 A zsúfolásig telt teremben tartott rendezvényen többek közt a Helikon szerkesztői olvasták fel Szilágyi István nyolcvanadik születésnapja alkalmából született írásaikat. Mint elhangzott,

az irodalmi folyóirat alapító főszerkesztőjének „köpönyegéből” sok fiatal írónemzedék bújt ki, hiszen hosszú időn keresztül „irodalmi szülőhelyet” biztosított a szerzőknek.

Hírdetés

Fekete Vince költő, a Helikon korábbi szerkesztője, most is rendszeres szerzője úgy fogalmazott, ő és nemzedéktársai, de későbbi költőnemzedékek is Szilágyi Istvánnak köszönhetően „a Helikon érlelő napmelegében születtek”.

Az est házigazdája, Karácsonyi Zsolt, a Helikon folyóirat jelenlegi főszerkesztője, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának (E-MIL) elnöke elmondta, a folyóirat legfrissebb, tematikus lapszámát Szilágyi Istvánnak szentelték, László Noémi, Papp Attila Zsolt, Fekete Vince az ünnepelthez szóló írását olvasta fel, és mivel nem tudott jelen lenni Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas magyar irodalomtörténész, irodalom- és művészetkritikus, az ő különleges hangvételű írását Demeter Zsuzsa, a Helikon szerkesztője tolmácsolta.

ez olvasható Karácsonyi Zsoltnak a Helikon tematikus lapszámában megjelent vezércikkében, amelyet a Helikon főszerkesztője felolvasott az eseményen.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »