Akik tudnak, és akik nem

JEGYZET – Az egyetemi tanévkezdetkor egyre több barátnak, ismerősnek, tanítványaimnak, szüleiknek láttam a posztját a frászbukon, miszerint Európa legismertebb egyetemeire való szerencsés bejutás után megkezdődik számukra a még komolyabb tanulás. 

Egyenként mindenkinek gratuláltam, most közösen is megteszem azok számára, akiket személyesen nem ismerek: nagyon szép munka, fiatalok, ez igen, sok sikert nektek, és sose feledjétek, hogy a tudás hatalom! De nemcsak a külföldi egyetemre készülők, hanem akik még középiskolások, azok közül is sokan érnek el nagyon szép eredményt nemzetközi tantárgyversenyeken.

Le a kalappal előttük, további sok sikert! Csak azt furcsállom, hogy alig-alig emlegetik ezeket a tehetséges ifjakat azok a nagyhangú tévéadók, melyek reggeltől estig folyton szenzációs híreket ígérgetnek, hogy amikor végre be is kell adniuk valamit, akkor banális kocsmai csetepatéról vagy közúti balesetekről, szerelmi szenvedélyből lekevert pofonokról szól a fáma. Illetve az utóbbi idők slágertémájáról, az elcsalt doktori értekezések körüli kavarodásról: ki másolt egy kicsit, ki másolt sokat, kitől kell elvenni a jogtalanul bitorolt címet, kitől lehetne, de mégsem teszik, ki tud többet a másik szellemi haramiáról, ki az, aki megjátssza az ártatlant és hasonlók. Közben a magas fórum, a Szenátus is kimondta a tutit, mégpedig annak a bizottsági elnök asszonynak a szavaival, aki szerint csak az illető egyetemek léphetnek plágiumügyekben, vagyis feltenni a zárat a szájra, és abbahagyni a kekeckedést.

Jön a hivatalos kampány lassanként, nem kell hát fűt-fát bemártani és más agyában tolvajkodónak kikiáltani. Természetesen ha politikai ellenfélről van szó, az más. Azt lehet. Csakhogy az ellentábor sem rest, rázendítenek ők is. Én már nagyon unom ezt a huzavonát. Különösen amikor látom a bambuló arcokat azt bizonygatni, hogy elmélyedt kutatómunka eredménye a dolgozat, miközben azt sem tudja, milyen témakört is kutatott olyan elmélyülten. Csoda ilyen körülmények között, ha a külföldön tanuló ifjaknak nem fűlik a foga hazajönni és „megújítani” ezt a nevetségbe fulladó rendszert?!

Miért jöjjenek? Hogy felfalják őket a ráják és cápák, hogy hajlongjanak egy gyorstalpaló, látogatás nélküli kurzust elvégzett okostojás előtt?! Az meg leereszkedően odadobjon nekik egy-két szót, lássák, hogy emberszámba veszik őket?! Csak beszélnek a felborult értékrendről: ideje volna hát egy profi becsüst alkalmazni, hátha végre történne is valami!


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »