Akik a Jég veled! 2. szereplői is lehetnének

Akik a Jég veled! 2. szereplői is lehetnének

A pénteken kezdődő téli olimpián szereplő 19 fős magyar csapatban számos érdekes hátterű sportolót találunk. Oláh Bence például a SOTE általános orvosi szakának nappali tagozatos hallgatójaként szerzett kvalifikációt a rövid pályás gyorskorcsolyázók körében. Az alpesi síző Kékesi Mártonnak háromévesen, Japánban került először léc a lábára, aztán edzéseit sokáig a bükki Bánkút ideálisnak éppen nem mondható pályáján végezte. Sífutónk,

Szőcs Emőke pedig eleinte titokban járt edzésre,

miután édesanyja nem akarta, hogy a sport a tanulás rovására menjen.

A külföldi indulók körében értelemszerűen szélesebb a merítési lehetőség. Elsőként a tongai Pita Taufatofua nevét érdemes megemlíteni, aki a másfél évvel ezelőtti nyári olimpián tékvandóban indult, most pedig sífutóként fog. Már Rióban is feltűnést keltett, amikor a megnyitón meztelen, beolajozott felsőtesttel lengette hazája zászlaját, ezúttal egy alapítvány által összekapart tizennyolcezer dolláros támogatásnak köszönheti, hogy ott lehet Phjongcshangban.

A rekordszámú, 2925 versenyző között először lesz koszovói, ecuadori, malajziai és szingapúri, de még egy eritreai alpesi síző is debütál, miként a lapunkban már bemutatott nigériai női bobcsapat is. Sőt, hozzájuk csapódva egy szintén amerikai atlétamúlttal bíró szkeletonos, Simidele Adeagbo is kvótát szerzett Nigériának – ahogyan a férfiak körében a ghánai Akwasi Frimpong is.

Hírdetés

Aki valaki azt gondolná, hogy a Jég veled! címmel megfilmesített jamaicai bobcsapat 1988-as történetét forgatnák újra, téved, ugyanis azóta csak a 2006-os és a 2010-es téli olimpián nem szerepelt Jamaica kettes vagy négyes egysége, és most is ott lesz a párosuk, bár most először a női. Más kérdés, hogy a kormányos szerepét a négy éve még az amerikaiakkal versenyző, édesapja révén jamaicai Jazmine Fenlator tölti be.

– Ezúttal a másik hazámat képviselhetem, és történelmet írhatok,

mivel az ország első női résztvevői lehetünk a téli olimpiák történetében – mondta.

És ha már az amerikaiak: a 242 fős csapatukban négy hónappal azután kapott helyet a gyorskorcsolyázó Erin Jackson, hogy a görkorit jégkorira cserélte. A japánok pedig Kaszai Noriakira lehetnek büszkék, aki

negyvenöt évesen a nyolcadik téli olimpiájára kvalifikált síugróként,

s ezzel rekordot állított fel.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.07.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »