Aki fogyni akar, októberben tegyen fogadalmat, ne újévkor

Aki fogyni akar, októberben tegyen fogadalmat, ne újévkor

Ahány ország, annyi ünnep, de egyben általában megegyeznek: az ünnepi alkalom nemzedékek óta hagyományos és különleges étkek elfogyasztásával jár együtt, következésképp többnyire súlygyarapodást eredményez.

tulsuly_b

De ennek nem kell szükségszerűen így lennie, mondja egy finn, amerikai és francia kutatókból álló szerzőtrió, köztük Brian Wansink táplálkozáspszichológus, a magyarul is megjelent Evés ész nélkül című könyv szerzője – olvasható az Origó.hu-n. Októbertől mutat egyre többet a mérleg alattunk, és az év végére felszedett pluszkilókat átlagosan 5 hónapba telik leadni. A hízásért az ünnepek mellett a hidegebb időjárás is felelős lehet, hiszen emiatt megnő az energiadús ételek iránti vágyunk. Továbbá a sok réteg ruha eltakarja az alakunkat, ami abba az illúzióba ringat, hogy pár kiló többlet most nem látszik, így nem is számít – afféle „mackóháj”, legyintünk, majd tavasszal leadjuk.

A kutatók szerint azonban fogyni sokkal nehezebb, mint megelőzni az elhízást. Az októberi fogadalom tárgya lehet ezért a cukorfogyasztás mérséklése, például hogy ezentúl legalább az innivalók közül száműzzük a cukrot tartalmazókat. Néhány nap kell csak ahhoz, hogy megszokjuk a cukor nélküli kávé, tea ízét. A zimankóban gyakrabban fogyasztott alkohol is hizlal, akárcsak az energiaitalok, amelyeket sokan a téli, fényhiányos, borongós, álmos időben vetnek be frissítőnek. A kutatók három országban végezték felmérésüket, amelynek összegzését a New England Journal of Medicine szakfolyóiratban publikálták.

A 2924 résztvevő súlyát 12 hónapon át mindennap rögzítették, így derült ki, hogy egy ünnepet követő 10. napon a kísérleti alanyok súlya 0,1–0,8 százalékkal volt nagyobb, mint az ünnep előtt 10 nappal. Tehát egy 80 kilogrammos személy ünnep után akár 64 dekagrammal is több lehet. A felmérésben 1781 amerikai vett részt, átlagéletkoruk 42,2 év volt; 27,7-es átlagos testtömegindexszel (angulol body mass index, BMI, a kilogrammban megadott testtömeg osztva a méterben megadott magasság négyzetével); közülük 34 százalék nő; illetve az összes fő 24 százaléka túlsúlyos. A 760 német alany átlagéletkora 42,9 év volt; 26,6-os átlagos BMI-vel; közülük 34 százalék nő volt; illetve az összes fő 19 százaléka túlsúlyos. A 383 japán alany átlagéletkora 41,6 év volt; 24,7-es átlagos BMI-vel; közülük 26 százalék nő volt; illetve az összes fő 11 százaléka túlsúlyos. A BMI 18,5 és 24,99 között számít normálisnak.

Az Egyesült Államokban a súlygyarapodás már a november negyedik csütörtökén megült hálaadáskor elkezdődik, és karácsonykor éri el maximumát. Németországban a karácsony a kalóriacsúcs, illetve – Amerikához hasonlóan – húsvétkor is van egy hízósabb periódus. Japánban szintén karácsonykor, továbbá az áprilisi aranyhét nevű négynapos állami ünnepen szednek fel pluszsúlyt. Aki követné a kutatócsoport ajánlását, és októberi fogadalommal változtatna a táplálkozási és életmódbeli rutinján, arra készüljön, hogy a nagy átlag szerint 66 nap szükséges ahhoz, hogy egy újonnan felvett viselkedés beidegződjön, és így szokássá váljon. Eleve kérdéses, hogy van-e értelme újévi fogadalomként fogyókúrába kezdeni, amikor januárban jobbára csak edzőteremben lehet sportolni, illetve a saláta- és zöldségfélék sem szezonálisak.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »