Aki énekel, kétszer imádkozik

Szeressük egymást gyerekek… – csendült fel a jól ismert nóta az idei Őszirózsán, a magyarnóta-énekesek országos megmérettetésén, amelynek abszolút győztese  a nagyfödémesi Slezák Erika lett.

Slezák Erika nevét szinte már minden nótakedvelő ismeri a mátyusföldi régióban. A népszerű, csengő hangú énekesnő nemcsak a torkában, hanem a szívében is kincset hordoz. Olyan ember, aki képes a nehézségekből is kihozni a legjobbat, akiről elmondható, ha az élet megkínálja citrommal, ő abból is limonádét csinál.

Erika rendkívül sokoldalú, színes egyéniség. Gyermekei már felnőttek, mégis van egy nagy feladat, amit szeretettel és nagy odaadással lát el minden áldott nap, és amely köré az egész éle-tét felépítette. Gondozza, terelgeti, nevelgeti, iskoláztatja a ma már kamaszkorban lévő autista fiát, Konrádot. Erikát soha nem törte meg, hogy a családjukba fogyatékkal élő gyermek érkezett, sőt a Konrádko Polgári Társulás elnökeként és szociális terapeutaként képes a tapasztalatait felhasználva szociálisan hátrányos helyzetű családokat és egészségkárosultakat is megsegíteni.

Meséli, hogy számára rendkívül fontos az értelmileg akadályozott gyerekek, felnőttek és az autizmussal élők szülei és rokonai pártfogolása, ezenkívül a nyugdíjasokkal is nagyon szeret együtt dolgozni. Éppen ezért tart hetente meridiántornát Nagyfödémesen az időseknek, valamint aktív tagja a Minority Kids csapatának is. Emellett mindazt, amit nehéz lenne elmondani, az énekléssel adja ki magából. Kántorként is tevékenykedik, de igazi műfaját a magyar nótában találta meg. Nevetve mondja, hogy még Konrád is betéve ismeri az összes magyar nótát, otthon is gyakran énekelnek, táncolnak a fiú nagy örömére.

Slezák Erika neve szinte elválaszthatatlan a mátyusföldi nótaénekléstől, fő szervezője a nagyfödémesi Csendül a nóta elnevezésű sokfellépős nótaestnek is, amelyet az idén már harmadik alkalommal rendeztek volna meg, ha a járványügyi helyzet megengedte volna. Nagyon hálás a sorsnak, hogy a huszonegyedik Őszirózsán, amelyet Ipolyhídvégen rendeztek meg október első felében, még énekelhettek nótapartnerével, Cséfalvay Zsolttal, és találkozhattak a barátokkal, a felvidéki magyarnóta-énekesekkel.

Az Őszirózsán a döntőbe jutott tizenhat versenyző a Szeredy Krisztina énekművész vezette zsűri előtt mérte össze a tehetségét. Az idei megmérettetés abszolút győzteseként Slezák Erika került ki, miközben harmadszor is megkapta a verseny aranykoszorúját. Elárulta, nagyon tetszett neki a helyszín és az, hogy a szervezők a megszokott kedvességgel és szeretettel fogadták a versenyzőket, míg a zsűrivel együtt megpróbálták pótolni a közönség hiányát, hiszen a versenyt a járványhelyzet miatt szigorúan zárt körben lehetett csak megtartani.

Hírdetés

– A zsűri tagjai értékelték a szakavatott előadásmódot, ezenkívül azt is elmondták, hogy a méltó megjelenéssel tiszteletünket fejezzük ki a magyar nóta iránt. Örültem annak is, hogy Zsolti megvédte a tavalyi, egy évre szóló aranykoszorúját. Így ez most már örökre az övé, és reméljük, jövőre is próbálkozik, hiszen akár dobogóssá is válhat – meséli a versenyen szerzett élményeit Erika. Azért hozzáteszi, az idei verseny nem volt felhőtlen, hiszen erre is rávetült a koronavírus árnyéka. Az utolsó pillanatban helyszínt is kellett változtatni, s bizony nem volt felemelő érzés a közönség hiánya. Azt azonban nagyon jó ötletnek tartotta, még ha izgult is miatta, hogy a versenyt élőben közvetítették az interneten, így bárki meghallgathatta kedvenc magyar nótáit a Felvidék legjobbjainak előadásában.

– Jólesett a zsűri dicsérete, s talán annak is köszönhetően éreztem megnyugvást, hogy sikerült a legjobbat kihozni magamból. Úgy érzem, fontos állomása volt ez az életemnek, legalábbis ami a nótázást illeti, biztosan. Ha a sors továbbra is megadja a lehetőséget ezen a téren, akkor szeretnék továbbhaladni és még többet elérni.

A mátyusföldi csalogány keresett vendége a különböző magas színvonalú kulturális rendezvényeknek, és akkor sem csüggedt, amikor a koronavírus miatt egyre nagyobb veszélybe kerültek a fellépések. Azt is elárulja, hálával tartozik a sorsnak, hogy Szeredy Krisztinánál, a neves operettprimadonnánál tanulhat, és ennek is köszönhetően a lehető legjobban fel tud készülni egy-egy nóta előadására. A tavaszi karantén alatt sokat gyakorolt, egy készülő hanghordozóra énekelt fel nótákat stúdióban. Trianon századik évfordulójára pedig saját videó-klipet is készített. A Dal a turulmadárról című nóta Erika előadásában sokak szemébe csalt könnyeket.

A sikeren felbuzdulva a nagyfödémesi énekesnő a nyár folyamán kis csapatával leforgatta A szegedi csikós című nótavideó-klipjét is. Az Erika által énekelt nótákat gyakran játsszák a Dunakanyar Rádióban és a Mária Rádió Zenemorzsák című kívánságműsorában is.

Úgy érzi, meséli, hogy ezt a nehéz időszakot kimondottan a nótáknak, a dalolásnak köszönhetően tudja túlélni. Végül azt üzeni az embereknek, hogy az újabb karanténidőszakban, ha szomorúak, daloljanak, ha vidámak, énekeljenek, hiszen dalolva szép az élet. Aki énekel, kétszer imádkozik.

(Megjelent a Magyar7 c. hetilap 2020/43. számában)


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »