Aki az agyagból csodát teremt – jubilál Kutak Adrienn keramikusművész

Aki az agyagból csodát teremt – jubilál Kutak Adrienn keramikusművész

A mai napon ünnepli életjubileumát Kutak Adrienn keramikusművész, közéleti személyiség, kiállításszervező. Az elmúlt évtizedekben számos kültéri alkotása jelent meg Felvidék-szerte, több, a magyar közösségünk számára fontos szervezet díjának megalkotója, formába öntője.

Kutak Adrienn 1961. július 21-én született Léván, ám gyermekkora óta Ipolyságon él. Pozsonyban végezte középfokú képzőművészeti tanulmányait kerámia szakon. Tanulmányai befejeztével Ipolyságon, valamint a Lévai járásban tevékenykedett. Napjainkban is az Ipoly menti városkában él és alkot.

Már fiatalon megragadta őt az egyik legősibb képzőművészeti alapanyag. Örökös kíváncsiságtól vezérelve, minduntalan újabbnál újabb módon tudja feldolgozni az agyagot.

Fali relief, térbeli kompozíció, emlékplakett, egyedi művészi kivitelezésű használati eszköz, kültéri emléktábla, avagy épületdíszítmény – még felsorolni is nehéz szerteágazó művészeti alkotásait.

Az emléktáblák között előkelő helyet foglalnak el a holokauszt áldozatainak állított emléktáblák. Felvidék-szerte számos településen látható ilyen alkotása. Talán az egyik legimpozánsabb a dunaszerdahelyi emlékmű, de Ipolyságon is több hasonló emlékművét csodálhatjuk meg. A legújabb Rózsahegyre készült, mely a járvány miatt még nem került átadásra, de már itt egy újabb, liptószentmiklósi megbízatás.

További kültéri alkotásai láthatók a közel másfél évtizede felújított lévai kálvárián. Jézus Krisztus szenvedéstörténetét fogalmazta meg agyagba formázva. Emléktáblák sokasága is fűződik a nevéhez. Csak Ipolyságon II. Rákóczi Ferenc, Horvát István (egykori gimnáziumi tanár), Pongrácz Lajos (Hont vármegyei alispán) emléktáblája, az I. és II. világháború áldozatainak és a kitelepítetteknek az emlékműve, a halottasház reliefje.

Magyar képzőművészként fontosnak tartja a felvidéki magyar közösség támogatását, erősítését. E szemlélet mentén tervezte és immár sokadik éve alkotja meg a Csemadok Életműdíjat, a közművelődési szervezet megalakulásának hetvenedik évfordulójára emlékplakettet tervezett.

Hírdetés

A nevéhez fűződik mások mellett az Országos Népművészeti Fesztivál 50. évfordulója alkalmából tervezett és kivitelezett emlékplakett. S jelenleg is egy születendő kitüntetés formázásán dolgozik.

Mára szinte állandó résztvevője a Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány által szervezet nemzetközi kerámiaszimpóziumnak, melynek Hódmezővásárhely ad otthont. Ugyancsak otthonosan mozog a Losonc melletti Kálnón rendezett művésztelepen. Ezekre a nemzetközi alkalmakra számtalanszor közvetítőként juttatta az egyes nemzetek tehetséges képzőművészeit a művésztelepekre, akár a tolmács szerepét is vállalva.

Kiállításainak sorát jelen köszöntőnkben lehetetlen lenne felsorolni. Szlovákia, Magyarország, Lengyelország, Egyiptom, Franciaország – néhány ország azok közül, ahol egyéni, illetve csoportos tárlaton mutatkozhatott be az elmúlt évtizedek alatt.

Képzőművészeti pályája mellett nem feledkezhetünk meg a civil szervezetekben nyújtott tevékenységéről sem. Alapító tagja a Charitas Saag Polgári Társulásnak, mely főleg fogyatékos gyermekekkel és felnőttekkel foglalkozik. A művésznő kerámiafoglalkozásokat tart számukra. E hátrányos helyzetű társadalmi réteg iránti érzékenységében bizonyára közrejátszhatott fia, Ádám megszületése is. Ádám kicsi korától fogva kerekesszékes, akinek rehabilitációján sokszor emberfeletti erővel tevékenykedik.

Az Ipolyság Város Pecsétje Alapítvány kuratóriumi tagjaként a szervezet által működtetett Menora Saag Centrum Artis kiállítótér kurátora. Munkájának köszönhetően neves, nemzetközileg elismert képzőművészek garmadája mutatkozott már be az Ipoly menti városkában.

Mindamellett szlovákiai és magyarországi képzőművészeti társaságok tagja. Mindezekben a már korábban említett értékteremtő, közvetítő szerepet vállal a két nemzet, a két ország között.

Köszöntjük a sokoldalú művészt, barátot, édesanyát életjubileuma alkalmából!

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »