Akcióegységet szorgalmaznak az EMNP vezetői

Szilágyi Zsolt és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke és ügyvezető elnöke levélben kérte Kelemen Hunort és Porcsalmi Bálintot, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét és ügyvezető elnökét, hogy folytassák a tárgyalásokat az erdélyi magyarság szempontjából fontos stratégiai kérdésekben.

Az EMNP MTI-hez eljuttatott szerdai közleménye szerint az EMNP vezetői az autonómiaelképzelések összehangolásáról január elején elfogadott közös állásfoglalás pozitív társadalmi fogadtatására hivatkozva kezdeményezték a tárgyalások folytatását és az akcióegység kialakítását a kiemelkedő jelentőségű kérdésekben, mint például a nyelvi jogok helyzete, az autonómiatörekvések vagy a nemzeti szimbólumok használata.

Szilágyi és Toró leszögezte: a politikai pluralizmus értékét szem előtt tartva, az együttműködés célja nem egy új szervezeti egység létrehozása, hanem a munkamegosztáson alapuló együttműködés megteremtése. “Ennek az együttműködésnek lehetne főpróbája a politikai napirend fontosabb témáinak (a centenáriumi rendezvények és a Romániában egyre erőteljesebben megjelenő magyarellenesség, a restitúció és oktatási intézményeink ügye vagy épp a román jogállamiság elleni támadások kérdése) egyeztetett képviselete a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának hétvégi plenáris ülésén vagy a közös részvétel a Székely Szabadság Napján” – áll az EMNP szerdai közleményében.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »