Akció: lekapcsolták az áramot és összefirkáltak egy 3-as metrót

Akció: lekapcsolták az áramot és összefirkáltak egy 3-as metrót

A BKK Facebook-oldala tegnap este 21:01-kor tett ki egy semmitmondó közleményt, miszerint „Az M3-as metró helyett a teljes vonalon pótlóbusszal lehet utazni. Kérjük az arra közlekedők türelmét!”. Hamar kiderült azonban, hogy szándékos rongálás miatt állt le idő előtt a metróforgalom.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) Facebookon részletesen leírta, hogy mi történt. Eszerint

 • 2018. március 13-án, este 9 óra körül, fél órával az üzemzárás előtt egy kb. 30 fős banda szabályszerűen megtámadta a 3-as metró egyik szerelvényét a Pöttyös utca megállóban és a Kőbánya-Kispest felé haladó vonat bal oldalát telibe fújták.
 • A banda további tagjai a Sibrik felüljárón várták, hogy az alagútból kijövő összefújt szerelvényt megörökíthessék.
 • A megtámadott szerelvény az utolsó régi, nem felújított szerelvény volt, amely a vonalon közlekedett.
 • A banda egyértelműen nagyon komoly belső segítséget kellett hogy kapjon BKV dolgozóktól, és nem is egytől. Ez a vonat ugyanis egész nap tartalékban állt a Lehel téri kihúzóban és egyáltalán nem volt biztos, hogy pontosan mikor megy vissza a Kőér utcai telephelyre.
 • A banda tagjai – állítólag külföldiek is voltak köztük – a peronon lévő vészleállítóval áramtalanították a rendszert.
 • A menekülést is megtervezték, a normál esetben lezárt alagúti szellőzőkön keresztül távoztak, számítva arra, hogy a rendőrség lezárja az állomás bejáratait.
 • Azt írják, a többi vonat sem jött ki az alagútból – kb 6-7 ragadt bent. A rendőrség a helyszínelést hajnali fél háromkor fejezte be, így még a takarítóvonat sem tudott közlekedni. Ellentmondó hírek vannak arról, elkaptak-e egyáltalán valakit.

  Közölték, hogy jogászokat kérnek fel arra, hogy vizsgálják meg, az eset megfeleltethető-e terrortámadásnak. Természetesen borítékolható, hogy erről szó sincs, a terrorizmus fogalmának alapja ugyanis az, hogy az erőszak vagy az erőszakkal való fenyegetés célja valamilyen politikai, ideológiai vagy vallási cél kikényszerítése. A metró összefirkálásának célja –még ha biztonsági kérdéseket is vet fel az akció- nyilván nem sorolható ide, ez csupán vandalizmus volt.

  A BKV-figyelő információi szerint a rendőrség 600 ezer forintos kárt állapított meg. Azt nem tudni, hogy ez miből tevődik össze, hiszen a szerelvényt hamarosan felújításra viszik Oroszországba, ahol úgyis átfestik. Az elkövetők állítólag maszkot viseltek, és többjük szláv nyelven beszélt.


  Forrás:alfahir.hu
  Tovább a cikkre »