Akasztják a hóhért: megbírságolták az adóhivatalt

Tizenhatezer lejre bírságolta az Országos Adatvédelmi Felügyelő Hatóság az adóhivatalt, amiért az közzétette az 1500 lejnél nagyobb adótartozást felhalmozott magánszemélyek listáját. Az ANAF ráadásul bírósági pereket is kockáztat az intézkedés miatt.

anaf_b

Áthágta a román adóhatóság (ANAF) a 2001/677-es számú adatvédelmi törvényt, amikor nemrég nyilvánosságra hozta az állami költségvetéssel szemben adóhátralékot felhalmozó magánszemélyek névsorát. Az Országos Adatvédelmi Felügyelő Hatóság (ANSPDCP) kedden kibocsátott közleményében tudatta: az ANAF nem tartotta be azt a jogszabályi előírást, miszerint az érintetteket előzetesen – postai úton vagy az intézmény honlapján – tájékoztatni kell a tartozásokról, valamint arról, hogy mire használják fel személyes adataikat.

Az adóhatóság ugyanakkor nem csak a saját honlapján, hanem egy másik weboldalon is közzétette a szeméályi adatokat. Ráadásul az ANSPDCP szerint a fináncok nem jártak el „jóhiszeműen”, hiszen a panaszok nyomán kiderült: a közzétett adatok nem minden esetben voltak naprakészek és pontosak. Az adatvédelmi hatóság a törvénysértésekért összesen 16 ezer lejes bírsággal sújtotta az állami adóhivatalt.

Az adatvédelmi hatóság a múlt héten a Krónika megkeresésére jelezte: aggályosnak tartja az adósok nevének, településének és tartozásuk összegének közzétételét, és emiatt hivatalból vizsgálatot indít. Alina Săvoiu, a jogi és kommunikációs főosztály vezetője közölte lapunkkal, hogy az ANSPDCP ezertől 25 ezer lejig terjedő pénzbírságot szabhat ki a személyes adatok törvénytelen feldolgozása esetén, miközben 1500-tól 50 ezer lejig terjed a büntetési tétel, ha az adatkezelő nem tesz eleget a személyes adatok bizalmas és biztonságos kezelését előíró jogszabályi rendelkezésnek.

Az ANAF korábban arra hivatkozott, hogy az új adótörvénykönyv hatalmazta fel az adóslista közzétételére. A május 16-án az interneten publikált, szégyenlistaként emlegetett adatsor csaknem 187 ezer nevet tartalmaz, akiknek az adótartozása március 31-én meghaladta az 1500 lejt.

Mint megírtuk, a legnagyobb, 232 millió lejes tartozással Robert Negoiţă, Bukarest harmadik kerületének ingatlanokkal kereskedő polgármestere rendelkezik, de az adósok toplistáján más ismert nevek is szerepelnek. Többek között Gigi Becali, a Steaua labdarúgóklub tulajdonosa, akitől 3,9 millió lej befizetését várja az ANAF, vagy Mihály volt román király, akinek állítólag négymillió lejes adótartozása van. A királyi ház egyébként azóta jelezte, a volt uralkodó már korábban adómentességet igényelt az Arad megyei soborsini önkormányzattól, ahol a rezidenciája található, arra hivatkozva, hogy háborús veterán.

Több politikus is jelezte, hogy neve tévedésből szerepel a listán: Cătălin Predoiu, Bukarest liberális főpolgármester-jelöltje be is mutatta azt a nyugtát, amelyet május elején kapott az ANAF-tól 24 ezer lejes tartozása kifizetése nyomán. Elena Băsescu volt EP-képviselő, a korábbi államfő lánya pedig azt állította, nincs adótartozása, de az ANAF nem frissítette adatbázisát, amikor egyik kerületből a másikba költözött. Jogi szakértők szerint eljárása miatt az ANAF 187 ezer pert – és tetemes kártérítést – kockáztat, mivel a legfelsőbb bíróság kimondta, hogy az adatvédelem hatálya alá esik a valamely személy beazonosítását lehetővé tévő adatok, információk közzététele.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »