Akár Phelps edzőjét is megkaphatta volna Katinka

Egy 2012-es dubaji pacsi aztán más irányba fordította életét, és a nála egy évvel idősebb Shane Tusuppal kezdte máig tartó történetét Hosszú Katinka.

A TELJES MAGYAR PROGRAM RIÓBAN

Visszapörgeti az idő kerekét Hosszú Katinka, aki az Indexnek adott interjújában elmondta, 2012 októberében pacsizott először egy dubaji uszodában Shane Tusuppal, akkor kezdődött kettejük közt minden, de nem volt minden egyértelmű.

– Sok vívódás és keresgélés után jutottunk el odáig, hogy akkor próbáljuk meg együtt. Nem volt ez annyira nyilvánvaló, hogy ő lesz az edzőm.

A magyar programban nem hitt igazán Hosszú Katinka, mert az amerikaival lett először sikeres, igaz, annak is látta az árnyoldalát. Az útkeresés közepette felmerült, hogy Michael Phelps edzőjének csapatához, Bob Bowmanhez csatlakozzon. Annak viszont az volt a kockázata, hogy magyarként nem jut rá elég figyelem.

Sorra húzták ki a neveket a listáról, míg maradt az, hogy együtt fogják megpróbálni. Shane Tusup közben ingatlanokkal akart foglalkozni, pszichológiai tanulmányait nem hanyagolva. Egy csapásra lett edző.

Mint visszaemlékszik, a londoni olimpia előtt hiányzott belőle a hit, a bizonyosság, hogy bajnok lehet. A feje nem volt rendben.

– Most sokkal tudatosabban készülök fel. Régebben azt hittem, hogy a hitem erős. Régebben azt hittem, tudatosan készülök. Arra csak később jöttem rá, hogy ez az igazi hit és tudatosság, amit Shane-től kaptam. Lóghattunk volna, lazíthattunk volna, nem tettük – fogalmazza meg a lényeget egyszerűen a sportoló.

A közös út első igazi fokmérője a 2013-as barcelonai vb volt. Az addigi eredményeire, mint mondja, „lehetett legyinteni”. Ha az akkori vb-n nem jön össze az érem, csak a döntő, akkor sem lett volna elégedetlen, mert látták volna, hogy min kell javítani. Ehelyett az derült ki, jól működnek együtt, megvan a kölcsönös bizalom, nyert két aranyat vegyesen és egy bronzot 200 pillangón. Egy csapásra minden hiteles lett, amit együtt tettek.

A 2015-ös vb-n 200-on azonban átadta a múltnak Ariana Kukors (2:06,15) csúcsát, meg is könnyezte a medencében. Rióban pedig döbbenetes különbséggel előzte meg a „2012-es Je Si-vent”.

Hosszú 2009-ben tehát 400 m vegyesen nyerte meg az első vb-aranyát, és az akkor elért ideje (4:30,3) volt a telefon PIN kódja. A mostani új időeredményt is valamilyen hasonló módon örökítheti majd meg.

Most, a riói olimpia úszóprogramjának végeztével is mindennap edz az Iron Lady. Merthogy a budapesti 2017-es vb-re már most elkezdi a felkészülést. A négy aranyat sem tartja elérhetetlennek, főleg, hogy Maya DiRado, a 200 m hát győztese bejelentette visszavonulását.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »