Akár meglepetést is születhet az MKP kongresszusán. Őry esélyei csökkennek, megválasztásáért leginkább a Most-Híd töri magát

Akár meglepetést is születhet az MKP kongresszusán. Őry esélyei csökkennek, megválasztásáért leginkább a Most-Híd töri magát

Két hét múlva országos kongresszust tart az MKP Farnadon. Jelen helyzet szerint lehetetlen megmondani, milyen eredmény születik, bizonyos folyamatok azonban már látszódnak. Az biztos, hogy régen volt ilyen bonyolult az MKP tisztújítási folyamata.

A jó hír az önálló magyar politika jövőjéért aggódóknak az, hogy az MKP-n belül továbbra is erős a túlélési ösztön, a megújulásért küzdők tábora. Akiknek pedig a kis képességű, de nagy ambíciókkal rendelkező, harácsoló, olykor dilettáns, arrogáns politikusokból van elegük, azok abban bizakodhatnak, hogy Őry Péter esélyei napról napra csökkennek (bár még nem szabad őt leírni), Menyhárt József pedig lényegében befejezte.

A magyar párt dicséretére szól, hogy míg a Most-Híd vagy az Összefogás saját tisztújítását lerendezi egyetlen tanácskozással, addig az MKP esetében ez több hétig tartó folyamat. Ami mindenképp jelent valamit…

Az MKP-n belül jelenleg több tábor küzd egymással. A cél az országos elnöki, országos tanácsi és az országos elnökségi posztok megszerzése, lehetőleg minél több szövetségessel.

A Körkép.sk az elmúlt napokban feltérképezte a párton belüli jelenlegi erőviszonyokat. Jelen cikkünkben bemutatjuk az erőviszonyokat, kulisszák mögötti pozícióharcok mozgató erőit.

Múltbeli sérelmek és felelősségre vonás

Az elmúlt években a Menyhárt-Őry tandem határozta meg a párt politikáját, mely kudarcot kudarcra halmozott. A két gátlástalan, politikai ellenfeleik szerint a magyarországi támogatásokat is lenyúló, törtető politikus felosztotta egymás között a terepet. Beleértve az állami pénzek elosztását, a személyi jelölések kérdését, a hatalomgyakorlási lehetőségeket. Az eredmény ismert, mely párton belül és kívül, ugyanúgy a választók körében és Budapesten is komoly rosszallást váltott ki.

Menyhárt József pártelnökként, Őry Péter OT-elnökként, örök kampányfőnökként, afféle kincstárnokként is sok ellenséget szerzett magának, ami most megbosszulhatja magát. Hozzájuk csatlakozott a közösségi oldalán  (borgőzös állapotban?) egyre vállalhatatlanabb dolgokat produkáló Csáky Pál, a tanítani való módon elcseszett memorandum fő kiötlője.

A helyzet párton belül jelen pillanatban, több járási konferenciát követően így néz ki:

Ki lesz a pártelnök?

Őry Pétert a legtöbb kongresszusi küldöttel rendelkező Dunaszerdahelyi járás ugyan országos elnöknek javasolta, de ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy maga a járás egységesen mellette állna. Őrynek nincs többsége saját járásának kongresszusi küldöttei körében sem. Némi tartalékokkal ugyan számolhat a második legerősebb, Komáromi járásból, de a valós erőviszonyok ott is felmérhetetlenek.

Hírdetés

Jelzésértékű, hogy a parlamenti választások előtt Bugárnak már behódolt, Czucz oligarchának is lefekvő Őry szekerét leglátványosabban a vegyespárt udvari médiuma húzza. Őry így valójában Solymos Lászlónak, a Most-Híd elnökének a jelöltje, akivel az MKP a Smer- Pellegrini féle új Smer – Most-Híd útjára léphet. Kérdés, hogy mit akar tagság.

Itt jön a képbe Farkas Iván, az MKP Nyitra megyei frakcióvezetője, aki szövetségre törekszik Berényivel. Mégpedig az OT-elnöki tisztségért cserébe, melyet bár legszívesebben saját maga töltene be, de a kevésbé karakteres, Komáromi járási elnök, Becse Borbert politikailag talán átültethetőbb.

Berényi nem lesz az MKP elnöke, sem OT-elnök

A nagy kérdés, hogy Berényi indul-e az MKP elnöki tisztségéért, valójában nem aktuális. Az MKP korábbi elnöke nem érzi már magában azt az erőt, amit 2010-ben még érzett, és legendás türelme sem a régi. Őry Péter azonban (aki országos karrierjét épp Berényinek köszönheti) értelten, pökhendi stílusával felébresztette benne az alvó farkast.

Szó mi szó, Berényinek sok hibája van, és az is nehezen vitatható, hogy leginkább mindig magára játszik (melyik politikus nem?) De dicséretére legyen mondva, hogy bár pártelnöknek nem indul, az elnöki küzdelmet mégis keményen felvállalta, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy az MKP kilábaljon mély agóniájából. Az MKP parlamenti esélyeit növelő Berényi szerepét, aki  egyedüliként Pozsonnyal és Budapesttel is kiváló viszonyt ápol, meg kell találni párton belül a tisztújítás után.

Berényi tehát nem indul, de aki a Berényi vonallal szimpatizál, az Forró Krisztián körül gyülekezhet. A Galántai járás pártelnök-jelöltjére az elkövetkező két hétben még kemény munka vár. Ha sikerrel jár, ő lehet az az ember, aki megpróbálkozhat a magyar egység megteremtésével. Nem mellesleg ezért nem lehet Berényi az OT-elnöke sem, mivel Forróhoz hasonlóan mindketten a Galántai járásból származnak.

Cziprusz, Papp Sanyi és köre

Besztercebánya megyéből két személy neve merült fel a párt élére, mindkettőről már megírtuk, amit meg kellet. A kérdés az, hogy mit lép majd Cziprusz, miután megérti, hogy pártelnöki esélyei a nullával egyenlőek, és nincs elég ereje (küldötte) arra sem, hogy OT-elnökké válhasson. A szimpatikus Papp Sándor, amennyiben küldöttként felszólalási lehetőséget kap a kongresszuson, szintén komoly befolyást gyakorolhat a küldöttekre.

Furík Csaba és Papp Gergely a „keleti végeken“

Kassa megyében két erős embere, fő hangadója maradt az MKP-nak. Furík Csaba és Gergely Papp Adrianna polgármesterek, akik a józan gondolkodású, elnök-kritikus vonalat képviselik. Mindketten így inkább Őry kihívójához állhatnak közelebb. Furík Csaba személyében ugyan van itt egy OT-elnöki jelölés, valójában azonban mindkettőjük számára reálisabb a „sima” országos elnökségi tagság.

Kihagytuk még a Pozsony megyéből érkező, kis járásnak minősülő Szenci járás küldötteit, akik formálisan ugyan Bárdos Gyulát jelölték a párt élére, valójában azonban a tőlük megszokott alibista módon kivárnak, vagy inkább a Berényi vonalhoz húznak.

Július 18-án Farnadon nemcsak az új MKP országos vezetés, de a magyar politizálás jövőjéről is döntenek. Őryvel  Solymos László, Robert Fico és Peter Pellegrini számíthat potenciális partnerre, a Berényi képviselte vonal inkább Igor Matovič-csal működne együtt.

Ha csak nem választ az MKP olyan pártelnököt, aki egyesíteni tudja és olyannyira megerősítheti (kemény munkával, jó programmal és az elmúlt években a pártból elűzött személyekkel és az újakkal együtt) a magyar politizálást, hogy az megugorhatja az 5 százalékos küszöböt. Ilyen szempontból a farnadi kongresszus az elmúlt évtizedek talán legfontosabb kongresszusának ígérkezik.

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

Király Zsolt


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »