Akár fel is függeszthetik Lengyelország szavazati jogát az Unióban

Akár fel is függeszthetik Lengyelország szavazati jogát az Unióban

Megindította az Európai Bizottság (EB) az európai uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárást Lengyelországgal szemben a vitatott igazságügyi reform miatt – jelentette be a brüsszeli testület az MTI híradása szerint.

Ez az első alkalom, hogy valamely tagállammal szemben aktiválják az „atomfegyverként” is emlegetett, eddig példa nélküli eljárást.

Hírdetés

Külföld MTI A lengyel felsőház is megszavazta a Brüsszel által vitatott két törvényt Élénk vita után fogadták el péntek este az államfő által előterjesztett két bírósági jogszabályt.

A szakembereket ugyanakkor nem lepte meg a bejelentés, bennfentes források ugyanis nemrég arról számoltak be, hogy Varsónak mindössze napjai vannak rá, hogy a kifogásolt intézkedések visszavonásával vagy módosításával elkerülje a szankciókkal is fenyegető eljárást. Az igazságügyi reformot Andrzej Duda lengyel államfő nevével fémjelzett jogszabályok alkotják.

Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő közösen tartott brüsszeli sajtótájékoztatóján még múlt pénteken bejelentette: Franciaország és Németország támogatni fogja az Európai Bizottságot, ha úgy dönt, hogy megindítja az uniós alapszerződés 7-es cikke szerinti eljárást Lengyelország ellen a vitatott igazságügyi reform miatt. Ugyanakkor kifejezték reményüket, hogy a Mateusz Morawiecki új kormányfővel tervezett konzultációk révén elkerülhető az eddig példa nélküli uniós eljárás.

Az eljárás szempontjából a bizottság javaslattevő szerepet tölt be, döntéseket az EU-tagországok kormányait képviselő Tanácsnak kell hoznia.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »