Akár az alaptörvényt is módosíthatja az Orbán-kormány

Akár az alaptörvényt is módosíthatja az Orbán-kormány

Ha érvényes és eredményes lesz a kvótareferendum, a kormány akár az alaptörvény és az európai jogi keretek módosítását is javasolhatja – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A miniszter kérdésre kifejtette: észak-európai országok kötelezettségszegési eljárás megindítását és akár kényszerítő eszközök, büntetés kiszabását kérik az Európai Bizottságtól Magyarország ellen, amiért az nem fogad vissza bevándorlókat. 30-50 ezer emberről van szó, akikről nekünk kellene gondoskodnunk, elhelyeznünk őket, mert Görögország nem venné vissza őket – mutatott rá. Más országok – például Ausztria és Németország – egyelőre türelmesek, mert tudják, hogy ezek az emberek nem itt léptek először az EU területére – közölte.

Lázár János hangsúlyozta: a közeljövőben várhatóan nagy nyomás alá kerül Magyarország, ezért van szükség a népszavazás egyértelmű állásfoglalására. Úgy látja, az Európai Bizottság mindenfajta demokratikus legitimáció és felhatalmazás nélkül akar jogot létrehozni, politikát csinálni Európában, és aki ennek nem felel meg, azt megbüntetik. Arra lehet számítani, hogy az elkövetkező időben hirtelen megnövekedhet a vitás területek száma a bizottsággal, mert informálisan folyamatosan fenyegetnek a testület tisztségviselői a népszavazás okán – mondta. Hozzátette: a bizottsági tisztségviselők nem fair és méltányos eljárást alkalmaznak azokkal szemben, akik el merik mondani a véleményüket.

A miniszter szerint a referendumot illetően az a kérdés, hogy a választópolgárok olyan nemzeti egységet hoznak-e létre, amely megkerülhetetlen Brüsszelben, és amely messze túlmutathat azon, ki melyik párt szimpatizánsa. A népszavazás nem a kormányról szól, hanem mindenkinek a saját életéről, arról, hogy kivel akarunk és fogunk együtt élni – magyarázta. Hozzátette: Angela Merkel német kancellár azt mondta, visszaforgatná az idő kerekét, de ez nem lehetséges, az egyetlen megoldás a már itt lévő menekültek elhelyezése az EU-n kívül.

A tárcavezető kiemelte: Orbán Viktor miniszterelnök a népszavazás nélkül nem tudja megállítani a követelő kvóták bevezetését. Lázár János egyúttal óv attól, hogy egy népszavazás erejét lebecsüljék, mint mondta, ha az emberek pártállástól függetlenül egyetértenek, annak ereje és súlya van, máskülönben “gyengék leszünk Brüsszelben”.

Arról is beszélt, hogy Magyarország az egyik leginkább szolidáris ország Európában, hiszen megvédi az EU határait, és ezt uniós támogatás nélkül teszi. Ezzel szemben az Európai Bizottságnak másfél éve nincs egyetlen világos és egyértelmű mondata sem a határok védelméről, semmit nem tett ezért – vélekedett.

Lázár János emlékeztetett: a múlt pénteki pozsonyi EU-csúcson nem értek el áttörő eredményt Brüsszel bevándorláspolitikájának megváltoztatása tekintetében, szombaton a nyugat-balkáni útvonalon fekvő országokkal egyeztetnek Bécsben, és itt újabb kísérletet tesznek arra, hogy hatást gyakoroljanak erre az uniós politikára. A bizottság szerint közben halad a kvóták bevezetése, bár a tervezettnél lassabban, azonban az Európai Parlament hamarosan megkezdi a vonatkozó jogszabálycsomag tárgyalását – közölte.

A miniszter kitért rá: két országnak van kulcsszerepe: Görögországnak, amely uniós szankciók nélkül negligálja, szabotálja a schengeni szabályok betartását, és Németországnak, amelynek folyamatos a szívóhatása a beengedettek felső korlátja híján. Amíg e két ország nem változtat a politikáján, folyamatosan számolni kell azzal, hogy nőhet a feszültség a balkáni útvonalon – mondta.

Úgy látja, a bécsi találkozón részt vevő országok érdeke a balkáni útvonal lezárása. Ha Görögország nem tartja be az uniós szabályokat, és ennek semmi következménye sincs, Bulgária és Macedónia szerepe nőhet – magyarázta.

Az európai nagyvárosok no-go zónáit illetően Lázár János elmondta: a kormányzati szórólapok a valóságról szólnak. A kormánynak kötelessége a valóságról tájékoztatni az állampolgárokat, ezzel egyetlen partnerüket sem akarják megsérteni, de a választópolgárok világosan akarnak látni. Megértik a tiltakozást, de ez a valóság, Berlinnek, Brüsszelnek, Párizsnak, Londonnak is van olyan része, ahova nem ajánlatos menni esténként – közölte.

A miniszter arról is beszélt, hogy folyamatos az egyeztetés és a kapcsolattartás az osztrák kormánnyal, és mivel Ausztria is a teherbíró képessége határán van, jó hír számára, hogy a magyar kerítés képes megállítani azokat, akik az országok keresztül Ausztriába mennének. Ugyanakkor ragaszkodni kell ahhoz, hogy a naponta Ausztriába átjáró magyar dolgozók ne szenvedjenek hátrányt az osztrák intézkedések miatt, ez az osztrák gazdaságnak sem jó. Ausztria szerint lépései nem Magyarország, a magyar munkavállalók ellen irányulnak – tette hozzá.

Lázár János szemenszedett hazugságnak nevezte, hogy a magyar-szerb határon a magyar rendőrök erőszakosak lennének a migránsokkal.

“Nem a magyar rendőrök erőszakosak, hanem azok az illegális bevándorlók, akik tavaly megtámadták a kerítést, a Keleti pályaudvart, elfoglalták az M1-es autópályát”

– fogalmazott.

A tárcavezető elmondta: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban részt vesz a migrációs csúcson, ahol bemutatja Magyarország hatpontos javaslatát. Ennek értelmében egyebek mellett a legfontosabb a bevándorlási helyzet okainak kezelése. 30-35 millió ember vár Európa környékén arra, hogy meginduljon a kontinens felé, őket nem szabad inspirálni, hogy felesleges reményeket dédelgetve elinduljanak. Fontos, hogy minden ország alapvető kötelessége az állampolgárai megvédése, és nem az, hogy bárkit beengedjenek. Be kell látnia a nyugati világnak, hogy az erőszakos demokráciaexport Észak-Afrikába és a Közel-Keletre több kárt okoz, mint amennyi hasznot hoz – ismertette a javaslatot.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »