Akár 600 millióra is büntethető, aki visszaél más adataival

Ma lép életbe az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete. Ezzel egységessé válik az adatvédelmi szabályozás az EU-ban. Az új szabályzat minden szervezetre és gazdasági társaságra kiterjed, amely az EU-ban tartózkodók személyes adatait kezeli vagy feldolgozza.

A korábbihoz képest lényegesen szigorúbbak, emellett pedig egységes lett az adatvédelmi szabályozás. Korábban tagállamonként változott a szabályozás. Mindeni felhasználónak tudnia kell, hogy az, akinek megadja az adatait, milyen célra használhatja fel azokat, és ettől nem lehet eltérni – ez a munkáltatókra is vonatkozik. Egy weboldalon fel kell tüntetni az adatvédelmi tájékoztatót.

Hírdetés

Amennyiben az adatkezelő visszaélést tapasztal, akkor 72 órán belül jeleznie kell ezt az illetékes hatóságnak.

Bár a magyar kormány szerint az adatvédelmi hatóság csak figyelmeztetheti azokat, akik megsértik az uniós adatvédelmi rendeletet, más szankciót azonban nem alkalmazhat. Az új uniós jogszabály alkalmazása azonban kötelező a tagországokra nézve, így mostantól az adatvédelmi hatóság büntethet az adatokkal való visszaélés miatt – 20 millió euróig, azaz több mint 600 millió forintig.

A jogszabály alkalmazásán egyelőre még vitáznak a szakértők, még egy kis idő kell amíg a gyakorlatban is kiforr.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »