Akár 32 csapatos is lehet a 2028-as Eb

Akár 32 csapatos is lehet a 2028-as Eb

Keresik a rendezőt a kontinenstornának.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) nyilvánosságra hozta a 2028-as Európa-bajnokság pályázati menetrendjét.

A kontinentális szövetség keddi közlése szerint a hét év múlva esedékes tornán 24 csapat vesz majd részt, de nem elképzelhetetlen, hogy 32-re növelik a mezőnyt.

A pályázati szándékot jövő március 23-ig kell benyújtani, a jelentkezők listáját pedig április 5-én jelenti be az UEFA, amely

Hírdetés

a győztest 2023 szeptemberében hirdeti ki.

Önállóan, illetve több ország közösen is kandidálhat, de az UEFA jelezte, legfeljebb két nemzet válogatottja kaphat majd automatikusan indulási jogot az Eb-re. A jelentkezőknek tíz stadiont kell megjelölniük, ezekből legalább egynek minimum 60 ezer férőhelyesnek kell lennie. Szintén elvárás, hogy a közösen jelentkező országoknak földrajzilag kompaktnak kell lenniük.

A 2028-as kontinensviadal lehet az első, amely a világbajnoksággal ütközik, amennyiben a nemzetközi szövetség (FIFA) megvalósítja tervét, és 2026 után kétévente rendez vb-t. A tervet az UEFA élesen bírálta, Aleksander Ceferin elnök szeptemberben úgy nyilatkozott, hogy az európai országok bojkottálni fogják a vb-t, amennyiben megvalósul az elképzelés.

A FIFA azt szeretné, hogy 2026-tól minden páros évben világbajnokságra, a páratlan esztendőkben pedig a kontinensbajnokságokra kerüljön sor.

A 2024-es Európa-bajnokságnak Németország ad otthont.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »