Akár 260 tonna halat is kihúzhatnak a kínai lékhalászok

Kínában elkezdődött a hagyományos jég alatti halászat a Csagan-tavon. Nem tévedés, nem lékhorgászatról, hanem halászatról van szó. Több száz éve ez a helybéliek fő téli bevételi forrása.

Elkezdődött a halászati szezon a Balaton-méretű vízfelület jegén. A Kína északkeleti részén található édesvizi tó decembertől februárig minden évben befagy. Olyan vastag a jég, hogy öt ló ereje szükséges ahhoz, hogy léket vágjanak rajta.

A tóban 68 féle édesvízi hal él, egész Kína leggazdagabb halállománya. Decemberben a nagyfejű busákkal kezdik meg a szezont. Több száz ember dolgozik azon, hogy egy rekordméretű, kétezer négyzetméteres hálót a léken keresztül lejuttassanak a vízbe. Tavaly a kínai halászok Guinness rekordot is felállítottak, mert egy fogással 260 tonna halat húztak ki.

Az óriáshálóval egy több százéves hagyományt elevenítenek fel minden decemberben. Mivel a zord időben korábban a kínai szegény embereknek nem volt más étele, egy nagy fogással biztosították a környék lakóinak halfogyasztását egész télre.

Ma már több hónapon át hetente járnak a halászok a tóra. A pontyok, harcsák, busák nagy része exportra kerül, főleg Európába.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »