Akár 150 ezer migráns is Görögországban ragadhat

Akár 150 ezer migráns is Görögországban ragadhat

Görögország felkészül akár 150 ezer migráns ideiglenes ellátására is, miután Macedónia jelenleg csak nagyon kevés embert enged be saját területére a két ország közös határán, és emiatt feltorlódhat a tömeg.

“Számolnunk kell azzal az eshetőséggel is, hogy (Macedónia teljesen) lezárja a határt. Amíg ez így lesz, és amíg nem áll fel az európai migránsáthelyezési és letelepítési program, addig ezek az emberek nálunk lesznek”

– mondta Joannisz Muzalasz görög bevándorlásügyi miniszter, miután találkozott és több órán át tárgyalt polgármesterekkel szerte az országból. Arról tanácskoztak, hogy miként tudnák növelni a migránsok szálláshelyeinek számát.

A görög egészségügyi és az oktatásügyi miniszter is tartott rendkívüli tanácskozást arról, hogy hogyan tudnák ellátni a hirtelen feltorlódó migránstömeget, és oktatást biztosítani a gyerekeknek, akik a menekültek egyharmadát teszik ki. Nikosz Kociasz külügyminiszter szerint az ország el tud látni ideiglenesen 150 ezer menekültet.

“Senki Európában nem számított arra, hogy ez a probléma ilyen méreteket fog ölteni, de nincs ok a pánikra, higgadtan meg kell oldani a helyzetet”

– jelentette ki Kociasz a Skai tévének nyilatkozva.   

Muzalasz szerdán úgy nyilatkozott, hogy már 30 ezernél is több migráns torlódott fel Görögország teljes területén, és ha továbbra is ennyire akadozik a haladásuk a Balkánon, ez a szám márciusban akár a 70 ezret is elérheti. A macedón határ melletti Idomeninél több mint tízezer migráns várakozik egy táborban. Nemzetközi nyomásra Macedónia rövid időszakokra többször megnyitotta a határátkelőt szerdán, de összesen csak néhány száz embert engedett át.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »