Akadozik az ingyenes tesztelés indítása

Akadozik az ingyenes tesztelés indítása

Tegnapig ötvenhárom háromszéki családorvos jelezte, hogy részt vesz a koronavírust kimutató antigén gyorstesztek elvégzésében, többségükkel már meg is kötötték erre a szerződést – közölte lapunk megkeresésére Dragoș Tatu, a megyei egészségbiztosítási pénztár elnöke. De mivel a Speciális Távközlési Szolgálat (STS) nem küldte el minden érintettnek a személyre szóló alkalmazási kódokat, a tesztelést csak kevés családorvos tudta megkezdeni.

Azok a családorvosok, akik már korábban bekapcsolódtak a COVID-19 elleni oltási kampányba, kiegészíthetik az egészségbiztosítási pénztárral kötött szerződésüket antigén gyorstesztek elvégzésére is, azok esetében pedig, akik csak a tesztelést vállalják, új szerződésben rögzítik ezt a tevékenységet. Háromszék nyolcvannyolc családorvosa közül harmincnégyen oltanak koronavírus ellen, fele-fele arányban városon és falvakban, ezekben a rendelőkben eddig is teszteltek, igaz, korlátozott számban állt rendelkezésre ingyenes teszt.

Az egészségbiztosítási pénztárral szerződéses viszonyban álló családorvosok 50 lejt kapnak minden tesztelés után. Ez az összeg tartalmazza a tesztanyag árát, a védőfelszerelést, a munkadíjat és a veszélyes hulladék elszállításának díját, a páciensnek nem kell fizetnie a tesztelésért.

Hírdetés

Lapunk érdeklődésére a háromszéki családorvosok egyesületének elnöke, dr. Lucia Șereș elmondta, csak azok számára végeznek ingyenes gyorstesztet, akiknél az orvos által megállapított tünetek alapján felmerül a gyanú, hogy fertőzöttek koronavírussal.

Dr. Lucia Șereș szóvá tette, a Különleges Távközlési Szolgálat részéről akadozik a kódok kézbesítése, ami nélkül a családorvosok nem tudnak hozzáférni a Corona Forms internetes alkalmazáshoz. Szerinte kár minden nap késésért, mert a fertőzöttek kiszűrésével hozzá tudnának járulni a járvány terjedésének mérsékléséhez.

Ágoston László, a megyei közegészségügyi igazgatóság vezetője azt mondta: a kódok kiközlése a STS országos központjának hatáskörébe tartozik, nem tudják, mi az oka a rendszer akadozásának.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »