Akadályozzák a nagygyűlés megtartását Odesszában

Nem engednek be senkit az ukrán rendfenntartók Odesszában hétfő reggel óta arra a térre, ahová nagygyűlést jelentettek be oroszbarát politikai erők a dél-ukrajnai városban két évvel ezelőtt történt véres összecsapások évfordulójára emlékezve.

A rendfenntartók a tér lezárását azzal indokolják, hogy robbanószerkezetet keresnek. A helyi rendőrség közlése szerint kora estig 40 személyt vettek őrizetbe, néhányuknál gázsprayt, füstbombára hasonlító eszközt, valamint hidegfegyvereket – boxert és nuncsakut – találtak, másokat kisebb rendzavarások miatt állították elő.

Az évfordulón több mint háromezer rendfenntartó teljesít szolgálatot a városban.

Odesszába érkezett Kijevből – a Moszkva által támogatott Viktor Janukovics volt ukrán elnök egykori emberei által alakított – Ellenzéki Blokk nevű párt három parlamenti képviselője, Jurij Bojko volt miniszterelnök-helyettes, Vadim Novinszkij és Jevhen Bakulin. Kijev-párti aktivisták azonban megakadályozták, hogy kijöjjenek az odesszai repülőtérről, ezért visszarepültek az ukrán fővárosba. Erről Zorjan Skirjak, a belügyminiszter tanácsadója számolt be kora este a Facebook közösségi internetes oldalon, üdvözölve a “hazafiak” határozott fellépését. Kijelentette, hogy az oroszbarát képviselők politikailag felelősek az Odesszában történt tragédiáért, ezért semmi keresnivalójuk a megemlékezésen.

A térnél a nagygyűlés megkezdésére várakozók között egy 79 éves férfi rosszul lett és meghalt, az előzetes orvosi vélemény szerint infarktus következtében. Helyi jelentések szerint a délutáni órákban mintegy 250-en gyűltek össze a lezárt térnél, többen közülük agresszíven viselkedtek. Néhányan a szakadárok jelképét, az Ukrajnában tiltott orosz cári György-szalagot viselték ruhájukon. Az összegyűltek szovjet dalokat énekeltek, közben ukránellenes és a rendfenntartókat becsmérlő szavakat kiabáltak.

2014. május 2-án összecsapás tört ki Odesszában Kijev-párti aktivisták és oroszbarát, úgynevezett “antimajdanosok” – azaz a kijevi hatalomváltó tüntetéseket ellenzők – között. Ukrán források szerint az váltotta ki a zavargást, hogy két Kijev-párti tüntetőt ismeretlenek lelőttek. A szakadárok bemenekültek az általuk korábban elfoglalt szakszervezetek házába. Az épületben máig ismeretlen okból tűz ütött ki, aminek következtében több mint negyvenen életüket vesztették. Az odesszai zavargásnak csaknem 300 sérültje és összesen 48 halálos áldozata lett: hattal lőfegyver végzett, 32-en füstmérgezésben haltak meg, 10-en pedig szörnyethaltak, amikor kiugrottak az égő épületből.

Oroszországban a Putyin-párti média hisztériakeltő kampányba kezdett a tragikus esemény kapcsán. Ukrajnában eddig senkit sem ítéltek el a tragikus eseményekért, amiért az Európa Tanács meg is rótta tavaly novemberben Kijevet. Jan Tombinski, az Európai Bizottság ukrajnai képviseletének vezetője hétfőn átlátható és alapos vizsgálatot követelt, továbbá sürgette a két évvel ezelőtti odesszai tragédia okozóinak felderítését és felelősségre vonását.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »