AK: megosztja Európát az Élysée-szerződés kiegészítése

Az Alapjogokért Központ vezető kutatója szerint inkább megosztja, mintsem összefogná Európát az Élysée-szerződés kiegészítése, amelyet Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia kormányfő Aachenben ír alá délután.

Pócza István az M1 aktuális csatornán kedden azt mondta: míg a Németország és Franciaország közötti történelmi megbékélést megteremtő Élysée-szerződés a közös pontokon és az egységen alapszik, addig a kiegészítésben a felek a kelet-közép-európai országokkal szemben határozzák meg Európa-koncepciójukat.

Hírdetés

A német parlament alsóházában is vitához vezetett a szerződés szövege, amely nem követi a német-francia együttműködés európai hagyományát – jegyezte meg.

A paktum aláírásával egyfelől egy meggyengült francia elnök próbálja a helyzetét megerősíteni, másfelől egy távozó német kancellár szeretné letenni névjegyét az európai politikában – fogalmazott.

Elmondta: a szerződés kiegészítés szerint a két ország a továbbiakban egyezteti álláspontját az EU-csúcsok előtt. Ez nem egy európai Németország és Franciaország képét erősíti majd, hanem egy német-francia Európát generálna – jelentette ki Pócza István.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »