Ajjaj, itt van Tokaj!

Ajjaj, itt van Tokaj!

Valljuk be, 1956-ról meglehetősen homályos és hiányos információik vannak gyermekeinknek, a mai kamasznemzedéknek. Mi lesz később? Az unokáinknak milyen tudást adunk így át? 1848 már a XIX. század második felében eleven történelemként és sorstapasztalatként ivódott bele a magyar nemzet idegrendszerébe, nem mellékesen művészeti, s főleg irodalmi alkotások által. Vajon elmondhatjuk ugyanezt 1956-ról a forradalom hatvanadik évfordulóján? Erős kétségeim vannak – írja Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke a Magyar Napló augusztusi számában.

1956 a magyar művészetben című írásával a szerdán reggel kezdődő és péntek estig tartó 44. Tokaji Írótábort ajánlja az olvasók figyelmébe, amelynek – a címből és a szövegből már gondolhatták – az 1956-os forradalom és szabadságharc lesz a témája a hatvanadik évforduló okán.

Az írótábor résztvevői azt vizsgálják majd, hogy Magyarország XX. századi történelmének egyik legmeghatározóbb eseménye mennyire és milyen formában épült be a művészek alkotásaiba az irodalomtól a zenén át a filmig. A rendezvény szervezőinek, vagyis a Magyar Írószövetségnek az a szándéka, hogy konkrét művek, jelenségek és folyamatok, kezdeményezések és eredmények tükrében foglalkozzanak az írótábor látogatói a témával, külön vizsgálva 1956-ot és 1989-et, valamint az 1989-től napjainkig terjedő időszakot.

– A Tokaji Írótábor nagy hagyományokkal rendelkezik, az egyik legrégebbi regionális, nemzetközi irodalmi-közéleti fórum, amely a kezdetektől befogadta a különböző nézeteket valló írókat, közéleti szereplőket, hogy fejtsék ki nézeteiket, ütköztessék azokat – mondta Szentmártoni az MTI-nek, hozzátéve: Tokaj a nemzeti érzelmű és közéleti elkötelezettségű alkotók gyülekezőhelye. A hetvenes évektől itt vetődtek fel először olyan társadalmi kérdések, mint a népességfogyás, a környezetvédelem, a kistelepülések helyzete, a lakótelepi elszigetelődés vagy a határon túli magyarság sorsa, és itt foglalkoztak először a magyar irodalom jelenlétével Európában.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 09.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »