Ajax-Real után – mindenki a videobíróról beszél

Az UEFA sietve adott ki állásfoglalást a nagy visszhangot kiváltó videobíró-használatról azok után, hogy többen egy nagy csapat feltűnő megsegítéséről beszélnek egy egyértelműnek tűnt helyzetben.

A labdarúgó Bajnokok Ligája történetének első, videobíró által érvénytelenített gólját rúgta az Ajax a Real Madrid elleni nyolcaddöntős odavágó első félidejében. A pályáról levonuló érintetteket a helyszínen tartózkodó újságírók természetesen elsősorban a még bizonyára sokáig vitatható ítéletről kérdezték.

A pályán Skomina bíró még gólt ítélt, de a végső döntéshez igénybe vette a videobíró segítségét, így les miatt utólag érvénytelenítette a fejesgólt.

A hazaiak középppályása, Frenkie de Jong úgy vélekedett, ilyen kritikus helyzetben könnyebben ítélnek egy nagycsapat javára.

“Jól játszottunk, nehéz elfogadni, hogy a vezetést jelentő gólunkat érvénytelenítették.

Ezek után is jók voltunk még, megvoltak a helyzeteink, de ezt az eredmény nem adta vissza” – fogalmazott a nyáron Barcelonába igazoló “Frenkie”.

A Real Madridban 600. mérkőzésén játszó csapatkapitány, Sergio Ramos eközben az igazság pillanataként értékelte a gól visszavonását. Csapattársa, Thibaut Courtois kapus hálás volt a videobírónak, hogy “korrekt döntést hoztak” Skomina eredetileg hibás döntése kijavítására. A kapus lest érzett, és úgy ítélte meg, akadályozták is a vitatott helyzetben.

Azonban feltűnő, hogy

Hírdetés

a gól megszületésének pillanatában a Real Madrid játékosai közül egyetlenegy sem reklamált, az ajaxosok pedig egytől egyig ünnepeltek,

vagyis mintha a pályán nem igazán érződött volna a felvételek alapján, hogy bármilyen szabálytalanságot észlelt volna bárki.

Erik ten Hag, az Ajax edzője a mérkőzést követő sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, “nem volt könnyű a játékvezetői döntésekkel megbirkózni”. Véleménye szerint “az első gólunk teljesen szabályos volt, és nagy balszerencsénk, hogy nem adták meg.

Visszanéztem az esetet, és hát nem tudom… én nem látom, hogy szabálytalanul támadtuk volna a kapust”.

Az UEFA a Twitteren adott hivatalos magyarázatot Damir Skomina döntése után: az európai futballszövetség szerint

Nicolás Tagliafico fejesénél csapattársa, Dusan Tadics lesen állt és zavarta a kapust,

megakadályozva abban, hogy elérje a labdát vagy megjátssza.

VAR in the UCL: in the 38th minute of the Ajax v Madrid first leg, Nicolás Tagliafico’s headed goal was ruled out following a VAR review. The referee identified that Tagliafico’s team-mate Dušan Tadić was in an offside position and interfering with the goalkeeper – pic.twitter.com/sPtZFd6YiB

— UEFA Champions League (@ChampionsLeague) February 13, 2019


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »