Ahol ünnep a káposztavágás – Hercegh Anita is ellátogatott Szárhegyre

Ahol ünnep a káposztavágás – Hercegh Anita is ellátogatott Szárhegyre

Főzőversennyel egybekötött káposztafesztivált tartottak Gyergyószárhegyen a hétvégén. A rendezvényen jelen volt Áder János köztársasági elnök felsége is, aki szerint a szárhegyi káposztának az a legjobb minőségi bizonyítványa, ha a gyerekek megkóstolják, elkapkodják. 

csillag, kaposztafesztiv'l 106_b

Herczegh Anita Böjte Csaba ferences szerzetes Szent Anna Gyermekotthonának lakóit követte figyelemmel, amint sarvalt káposztát kóstoltak Lukács Géza standjánál. A szárhegyi híres káposztavásáron Danguly Ervin polgármesterként játszotta el az évek óta rászabott szerepet: a káposztavágóktól kérte a zöldséget, cserébe pálinkát és galambast ajánlva fel. Utóbbi keltésztából készült székelyföldi sütemény, amelyet főként karácsonykor készítenek. György Balázs lelkipásztor megáldotta a termést, a Cika néptánczenekar muzsikált, székely ruhás leányzók pedig kalákásnak álltak be, hogy traktorra segítsék a megszegett leveles zöldséget elszállításra.

Ez a káposzta szolgált ugyanis alapanyagként a főzőversenyen, és a cárinából, azaz a helyi káposztáskertből való vékony héjút kínálták eladásra is a vásárban. A termelők közötti egyezség alapján egységes áron, másfél lejért árulták kilóját. Igaz, mindenhol meg is fejelték a mennyiséget, volt ráadás, ha kellett, málhás is került az autóig szállításhoz, sőt sok háziasszony örömére meg is sarvalták helyben a fejeket. A főzőversenyre bejelentkező csapatok is szárhegyi alapanyagból gazdálkodtak. Székelyföld Szerelmesei például káposztakrémet készítettek majonézzel, a helyi önkéntes tűzoltók gyorsított lucskost, de volt káposztába burkolt sült kolbász is a kínálatban.

csillag, kaposztafesztiv'l 048_b

A dobogó harmadik helyét a Szárhegyi Ifjúsági Szervezet csapata foglalta el, szárhegyi csülkös-babos káposztájukért, a második lett a helyi önkormányzat csapata, akik székely káposztát főztek oldalassal, a legnagyobb pontszámot és elismerést pedig a Szatmári Másnapos Szakácsok kapták a kókonyában, azaz kerek formájú, fűszerezett keltésztából készült, kenyérben tálalt húsos-káposztás eledelükkel. A Csakazértis nevű ételnek története van: két éve üstjüket valaki véletlenül felborította, így nem tudták megkóstoltatni sem főztjüket. Most visszajöttek, hogy azért is bizonyítsák: tudnak ők jót főzni.

Az eseményszervező Torzsások Kulturális és Turisztikai Egyesülete ötezer töltött káposztát főzött, amelynek porcióját 6 lejért adták kenyérrel és tejföllel együtt. A hozzávaló húst a helyi önkormányzati képviselők biztosították, ugyanis támogatói hozzájárulással két disznót vágtak, ezeket dolgozták fel és fűszerezték a szárhegyi gazdasszonyok hagyományuk és ízlésük szerint – tudtuk meg Nagy Ildikó elnöktől. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »