Ahol megismered határaidat és igaz barátokra lelsz: az ejtőernyőzés

Ahol megismered határaidat és igaz barátokra lelsz: az ejtőernyőzés

Itt a bevezetőben rögtön pontosítanunk kell, miről lesz szó elsősorban: nem másról, mint a szabadesésű ernyőzésről és erre jogosító „aff” tanfolyamról. Az aff egy rövidítés, ami annyit tesz, accelerated free fall – magyarul kissé költőiesen – gyorsított szabadesésű ejtőernyős képzés. Az ejtőernyőzés másik formájáról a „bekötőzsinóros” ugrásról most nem írok, mert egyre kevesebben csinálják, gyakorlatilag katonaságnál maradt meg, azon egyszerű okból, mert a dolog sava borsa marad ki a bekötőzsinóros ugrásból, mégpedig a szabadesés.

De visszatérve az „aff”-re, az aff-képzés 9 szintből áll, aminek a végén megkapod az önálló ugrásra jogosító kártyát (persze ez csak egy kapu, ami után ezerfelé indulhatsz). A szintek tehát:

1. Ugrás 2 oktatóval. Ez úgy történik, hogy 2 oktató fogásából 3000 és/vagy 4000méterről jöttök le. Itt még a legalapvetőbb feladatokat kell végrehajtanod az oktatók „parancsára” magasságmérő benézése, nyitáspróba. A dolog lényegi részét a kiugrás utáni „stabilba” (hason zuhanás felszegett fejjel kinyomott csípővel – „baszópóz”: feltett kézzel, felhúzott lábbal) helyezésedet még az oktatók valósítják meg.

2. Ugrás 2 oktatóval, irányított zuhanás végrehajtása „szupermenezés”. Itt szintén két oktatóval jössz ki a gépből. A stabilba még itt is segítenek majd parancsukra – egy nyitáspróba és magasságmérő után – superman pózban (kar a test mellett láb kinyújtva) irányított zuhanást hajtasz végre az oktató által bemutatott irányban. Amikor a tested hirtelen a 45 fokos zuhanás során begyorsul 350 km/h óra környéki sebességre az leírhatatlan… ahogy az egész. Ui: Stabilban olyan 220-240-el zuhansz.

3. Csak egy oktatóval jössz ki. Új feladatként jelenik meg a szokott biztonsági dolgokon a manőverezés megvalósítása. Ez úgy történik, hogy felszegett karjaidat az adott irányba megdöntöd, de csak óvatosan, mert ha túl erősen teszed akkor átesel. Hiszen a zuhanás során tested egy vitorlázógép, amit úgy is kell irányítani.

4. Először zuhansz egyedül szabadon. A gépből még oktatóval jöttök ki, de a gépből történő kijövetel után az oktató azonnal eldob. Neked kell magad stabilba tenni, figyelni a zuhanás során a magasságmérőt, jelezni „kiütéssel” (mellhez emeled majd kiütsz két kézzel) az oktatónak, hogy minden ok, nyitáspróbázni és a nyitási magasságon (tanulóknál, kezdőknél) 1300-1500 méter között végrehajtani a nyitást. Tehát a kiugráson kívül mindent egyedül hajtasz végre.

Hírdetés

5. „Nah itt válik el a szar a májtól. Ahol nincs buziskodás .” Kiderül ejtőernyősnek születtél vagy nem! Azaz első önálló kiugrás. Ha nem menne segítenek egy lökéssel a gépajtóban. Igaz nekem erre nem volt lehetőségem. Közölték, „figyelj „kölök” ha veled probléma lesz, akkor egy seggberúgással küldünk ki és az avatáson is duplaverést kapsz!” Igen, a szimpátiának is vannak negatív oldalai.  Nem volt gond, benne voltam a 20%-ban. A lányoknak annyi könnyítés van – megint előnyben vannak – hogy ők megtámaszkodhatnak az oktató mellkasán, de fogás már nincs nekik sem, így nem egyedül vannak a démonaikkal az ajtóban. Igen, vannak ejtőernyőscsajok, akik jó fejek – lehetnek mások, ha bevállalják? De róluk és az avatásról később.

6-8.: Vészhelyzet imitálás freestyle gyakorlatokkal (szaltók, orsók stb) lényege, ha valamit elszúrsz vissza tudd magad tenni stabilba. Ezt azért szaltókkal-orsókkal imitáljuk, hogy jól nézzen ki a hype-videóban.

9. Vizsga. Itt előre összeállított feladatot kell végrehajtani. Kötelező elemei csúsztatás (szuperman) manőverezés plusz a bevállalt freestyle gyakorlatok.  Ha sikerült, ejtőernyős vagy és testvér. Igazából persze a közösségbe befogadás az 5. szint után történik.

Az avatás: ha pasiból vagy ez verésből áll – lányok megússzák vizes pólóval – gyakorlatilag végig megy a seggeden az összes ott lévő. Te közben magyar ejtőernyős nótákat/mondókákat üvöltesz. Ha elrontod és/vagy egy átlagosnál erősebb ütésnél hátranézel akkor kezdődik elejéről a dolog. Én 2 napig nem tudtam WC-re ülni a dolog után, igaz volt néhány csúnya seggre érkezésem is a leszállásoknál.

Lányok: ahogy fentebb említettem, azt gondolhatjátok, hogy akik bevállalják ezt, azok a gerincesebb, kemény lányok közül kerülnek ki, java részük aktív élsportolói múlttal. Így gondolhatjátok, hogy nem ronda „férfinők”. Egy hiba van, hogy olyan 85-90% a javunkra az arány.

A barátságról: többen megmondták, hogy igaz barátságok gyerekkorban és közösen megélt vészhelyzetek során alakulnak ki. Ejtőernyőzés pedig mi más lehet, sok máson kívül. Így a közös kiugrások utáni összekacsintások leírhatatlanok.  A helyzet az, hogy egy cikkben lehetetlen visszaadni minden pozitívumát ennek a sportnak. Ha valaki kedvet érez és összeszedte a bátorságát, keresse a „vertical flight scool” oldalát és Verebes Gábort.

Ui: A metáloztotásról ne feledkezzetek, ez fontos lesz!


Forrás:ferfihang.hu
Tovább a cikkre »