Ahol csodák történnek – Tanévnyitó a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumban

Ahol csodák történnek – Tanévnyitó a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumban

Augusztus utolsó napján szent liturgia keretében került sor a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum tanévnyitó ünnepségére. A helyi Szent Mihály templomban a Beregszászi Magyar Görögkatolikus Esperesi Kerület papsága ezúttal nem csupán az iskolakezdésre kérte Isten áldását, de hálát adtak az eltelt 18 év sikereiért, áldásaiért is. 

Miként Jézustól csodát vártak az emberek, úgy az itteni diákoktól, a tanintézménytől, az itt dolgozóktól is ezt várják el sokan,

kezdte beszédét Demkó Ferenc, az esperesi kerület helynöke. Aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a csodák nem cirkuszi mutatványokban nyilvánulnak meg: ahol van hit, bizalom, ott van a csoda is, fogalmazott. Ti csodákra vagytok képesek, fordult a diákok felé. Ebben az intézményben a csoda minden rendkívülisége ellenére hétköznapi dolog, mondta. Aki odafigyel Istenre, hallgat rá, annak csodákban lesz része. Az esperes arra kérte a diákokat, hogy tegyenek, dolgozzanak azért, hogy az itt megtapasztalt csodák, Isten csodái ki tudjanak teljesedni. Azt kérte, hogy valamennyien az itteni görögkatolikus, illetve a kárpátaljai magyar közösség, az egész magyar nemzet hasznos tagjaivá váljanak.

Ne sodorjon el benneteket az élet, mert nem hulló falevelek vagytok – ahogy Ortutay Elemér fogalmazott egykoron – mondta Demkó Ferenc. 

Minden értetek, veletek és rólatok szól – hirdette a líceum felvételi szlogenje. Ennek igazságát erősítette meg köszöntőjében Tóth Jenő, a líceum lelkészigazgatója is, aki örömmel számolt be arról, hogy beérni látszik az eltelt tizennyolc év gyümölcse: idén a külső független teszt eredményei alapján a kárpátaljai magyar iskolák közül első helyen végzett a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum. Az intézményvezető arra is felhívta a figyelmet, hogy a számokban mérhető teljesítmények mellett fontosabb, hogy igaz, becsületes, istenhívő fiatalokat neveljenek. S erre is törekszenek.

Hírdetés

A kiművelt emberfők mennyisége jelenti a nemzet erejét, fogalmazott köszöntőjében Beke Mihály András, Magyarország Beregszászi Konzulátusának első beosztott konzulja, aki Reményik Sándor erdélyi költő szavaival kérte a jelenlévőket: „Ne hagyjátok a templomot, a templomot, s az iskolát”. Ezek napjainkban is az anyanyelv, a magyar kultúra bástyái, a nemzeti kormány ezért is fordít jelentős figyelmet ezen intézmények megtartására és fejlesztésére, mondta. A tanévnyitót megtisztelte jelenlétével Kóródi Attila, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának konzulja is.  

Magyar Vita, a líceum igazgatója tanévnyitó beszédében szólt az elért eredményekről, szorgalmas és kitartó munkára hívta a fiatalokat ez évben is, illetve köszönetet mondott a szülőknek,

hogy a líceumnak szavaztak bizalmat, s rájuk bízták legféltettebb kincsük nevelését. 

A szertartás végén az intézmény új diákjainak eskütételére került sor, majd valamennyi tanuló áldásban részesült. Mint Tóth Jenő atyától, a líceum lelkészigazgatójától megtudtuk, idén háromszoros volt a túljelentkezés, s csupán helyhiány miatt nem tudtak több diákot felvenni. Így 55 új diákkal bővült a létszám, közülük harmincan az ötödik osztályba nyertek felvételt. A 2021-22-es tanévet az intézmény 180 diákkal és 28 pedagógussal kezdte meg. 

Isten áldása kísérje valamennyiük életét.     

Kovács Erzsébet


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »