Ahogy várható volt, az NGM már saját szentté avatására készül a Fitch-döntés után

Ahogy várható volt, az NGM már saját szentté avatására készül a Fitch-döntés után

Londoni pénzügyi elemzők várakozása szerint a Fitch Ratings után a Moody’s Investors Service is még az idén a befektetési ajánlású kategóriába emelheti vissza a magyar államadós-osztályzatokat, a harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor’s azonban valószínűleg még vár ezzel a lépéssel. Az NGM szerint a felminősítés is bizonyítja, hogy a magyar gazdaság átalakítása sikeres volt.

A Fitch pénteken késő este jelentette be Londonban, hogy a devizában kibocsátott hosszú lejáratú szuverén magyar adósságállomány osztályzatát az eddigi “BB plusz”-ról egy fokozattal “BBB mínusz”-ra javította. A magyar államadósság-eszközöket a Fitch – a három nagy közül elsőként – ismét a befektetésre javasolt kategóriában tartja nyilván, mivel a “BBB mínusz” besorolás a befektetési ajánlású sáv alapszintje.

Már egy éve pozitív volt a kilátás

A Fitch Ratings már tavaly május óta pozitív kilátást tartott érvényben a magyar államadós-besorolásra. A nemzetközi hitelminősítői maffia gyakorlatában az osztályzati kilátások feloldási futamideje átlagosan 12-18 hónap, így a londoni elemzői közösség valószínűsítette, hogy a magyar osztályzat péntek estére kitűzött felülvizsgálatának eredményeként a Fitch felminősíti Magyarországot.

A Fitch Ratings korábban maga is tett utalást arra, hogy közeleg a magyar felminősítés. A cég néhány hónapja ismertetett besorolási előrejelzésében közölte, hogy a legnagyobb valószínűséggel – Portugália mellett – Magyarország lesz a következő olyan államadós, amelyet visszaemelhet a befektetési ajánlású államadós-osztályzati kategóriába, tekintettel arra, hogy akkor mindkét ország szuverén adósosztályzata egyaránt “BB plusz” volt – vagyis a befektetési alapszinttől egy fokozattal maradt el -, és e besorolásokra pozitív kilátás volt érvényben.

Ebből a képletből Portugália azóta kiesett, mivel a Fitch márciusban pozitívról stabilra vette vissza a portugál államadós-osztályzat kilátását, elsősorban a vártnál sokkal gyengébb költségvetési teljesítménnyel indokolva a döntést. A magyar osztályzat pozitív kilátása azonban maradt, és a Fitch péntek este ezt felminősítésre váltotta.

Dönthet a többi hitelminősítő is

A Fitch Ratings több mint négy évig tartotta a magyar adósbesorolást a befektetésre nem ajánlott kategóriában, ugyanis 2012 januárjában – a három nagy közül utolsóként – vonta meg a befektetési ajánlású osztályzatot Magyarországtól. A Moody’s Investors Service és a Standard & Poor’s már 2011 végén hasonló lépést hajtott végre.

Tavaly november óta azonban a Moody’s is pozitív kilátást tart érvényben a magyar besorolásra, és londoni elemzők szerint az idén várhatóan ez a cég is visszaemeli Magyarországot a befektetési ajánlású kategóriába.

A harmadik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor’s tavaly márciusban “BB”-ről a jelenlegi “BB plusz”-ra javította a hosszú lejáratú magyar államadósság besorolásait, a hitelminősítői gyakorlatban viszonylag szokatlan módon anélkül, hogy előzetesen pozitívra javította volna a kilátást. Az S&P az idén márciusban végezte el a magyar besorolás ez évi első felülvizsgálatát, de nem módosította sem az osztályzatot, sem annak stabil kilátását.

A JP Morgan londoni elemzői felidézték, hogy az S&P az idei márciusi felülvizsgálathoz fűzött elemzésében figyelmeztetéseket fogalmazott meg a Magyar Nemzeti Bank politikájával és a költségvetési konszolidációval kapcsolatban. A JP Morgan szerint ebből következtethetően alacsony a valószínűsége annak, hogy a Standard & Poor’s az idén módosítja a magyar államadós-osztályzatot.

A Morgan Stanley pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó stábja legutóbbi negyedéves térségi prognózisában szintén úgy vélekedett, hogy a Standard & Poor’s “kevésbé derűlátó alapállású”, és a magyar felminősítéssel valószínűleg vár 2017-ig.

Elegendő két felminősítés is

Ha azonban a Fitch után legalább a Moody’s az idén visszaemeli a magyar szuverén osztályzatot a befektetési kategóriába, az egyben azt is jelentené, hogy az intézményi befektetők szempontjából Magyarország 2016-ban ismét befektetésre ajánlott adóssá válna.

A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két nemzetközi hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós osztályzatát befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem.

Ha a Moody’s is felminősíti Magyarországot, azzal a magyar szuverén befektetési termékek potenciális vásárlói köre is bővülhet, számos intézményi befektető szabályzata ugyanis kizárólag befektetési ajánlású papírok tartását engedélyezi.

NGM: a felminősítés is bizonyítja, hogy a magyar gazdaság átalakítása sikeres volt

A felminősítés is bizonyítja, hogy a magyar gazdaság átalakítása sikeres volt, a magyar reformok működnek – reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium arra, hogy a Fitch Ratings a befektetési kategóriába sorolta a magyar államkötvényeket.

Mint az NGM közleményében kiemelte, a Fitch elemzői is elismerték, hogy – többek között – a tartósan pozitív fizetési mérlegnek, a devizahitelek forintosításának és az önfinanszírozási programnak köszönhetően jelentősen csökkent az ország és a pénzügyi szektor sérülékenysége.

A hitelminősítő cég a pozitívumok között említette a csökkenő államadósságot, amelynek finanszírozása egyre nagyobb arányban hazai – banki, lakossági – forrásból történik, és kiemelték a javuló államháztartási folyamatokat is, így a tartósan 3 százalék alatti költségvetési hiányt. A hitelminősítő idén 2 százalék, jövőre 2,5 százalék hiányt jelez előre. Szintén pozitívan értékelték a bankszektor javuló helyzetét, a bankadó idei és tervezett csökkentését – írta közleményében az NGM.

Kitért arra, hogy a Fitch idén 2,1 százalékos, jövőre 2,5 százalékos növekedést becsül, amelynek hajtóerői a kedvező külső környezet és a belső fogyasztás élénkülése. A fogyasztás bővülését nagymértékben támogatja a csökkenő munkanélküliség, az alacsony infláció és a háztartások növekvő pénzügyi vagyona.

Közleményében az NGM úgy fogalmaz, hogy a magyar gazdaság teljesítménye és a piaci értékítélet már megelőlegezte a felminősítést, az országkockázati felár és az állampapírok után fizetendő hozamok pedig már több éve a befektetésre ajánlott országok mutatóival közel azonos szinten vannak.

Amikor a kormány belevágott a gazdaság átalakításába 2010-ben, elmondták, hogy először leminősítések lesznek, majd felminősítések. A Fitch lépése után várható, hogy az elkövetkező időszakban a másik két hitelminősítő is kedvező irányba vizsgálja felül hazánk besorolását – olvasható a közleményben.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: A hitelminősítő maffia egyik tagja kiemelte a bóvliból Magyarország államadós-besorolását


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »