Agyonverték a miniszterhelyettest a sztrájkoló bányászok

Agyonverték a miniszterhelyettest a sztrájkoló bányászok

Elrabolták és agyonverték a bolíviai belügyminiszter-helyettest a sztrájkoló bányászok. A politikus azért utazott oda, hogy tárgyaljon a demonstrálókkal. Az egy hete tartó tüntetéssorozatban két bányász halt meg, miután összecsaptak a rendőrökkel.

Egy elektromos toronynál gyilkolták meg a feldühödött bányászok Rodolfo Illanes belügyminiszter-helyettest, miután elrabolták. Illanes azért ment a tüntetők közé, hogy beszéljen velük. Az összecsapások már egy hete tartanak a rendőrök és a bányászok közt Bolíviában. A hatóságok sokáig hallgattak arról, hogy mi történt a politikussal, végül a kormány erősítette meg a belügyminiszter halálhírét.

„Minden arra utal, hogy Rodolfo Illanes belügyminiszter-helyettest brutális és állati módon gyilkolták meg. Most a holttestének megszerzését szervezzük. Nagyon fájdalmas. Imádkozunk a családjáért” – erősítette meg Carlos Romero kancelláriaminiszter.

A bányászok az ország szövetkezeti törvényének módosítása ellen tiltakoznak. Állításuk szerint a változtatás miatt a bányászati szektorban meggyengül a szövetkezetek joga, csökken hatáskörük.

Bolíviában mintegy százezer bányász dolgozik szövetkezetekbe szerveződve. Az összecsapásokban eddig két bányász halt meg. Őket a rendőrök lőtték le, a hivatalos információk szerint 17 rendőr sérült meg.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »