Aggódnak az állatorvosok az új törvénymódosítás miatt, a fogyasztók egészségét féltik

Aggódnak az állatorvosok az új törvénymódosítás miatt, a fogyasztók egészségét féltik

A fogyasztók egészségét is veszélyezteti az állatorvosok tevékenységét szabályozó, nemrég módosított törvény alkalmazása – hívják fel a figyelmet a szakértők. Az állatorvosi kamara az alkotmánybírósághoz fordul.  
Elsősorban közegészségügyi szempontból tartják aggályosnak az állatorvosok tevékenységét szabályozó törvény módosítását a szakma képviselői és az ellenzéki politikusok, mi több, az új jogszabály meglátásuk szerint több sebből is vérzik.

Az állatorvosi kamara már bejelentette: az alkotmánybíróságon támadja meg a jogszabályt, és képviselői szerint esély is van arra, hogy nekik adjanak igazat,

Hírdetés

hiszen a sarkalatos törvényt egyszerű jogszabállyal módosították, így bíznak benne, hogy mégsem lép életbe.

Az állatorvos végzettségű Magyar Lóránd parlamenti képviselő a Krónika érdeklődésére elmondta, az RMDSZ-frakció a szakbizottsági és parlamenti vitán is a törvénymódosítás ellen szavazott, mivel több pontját is aggályosnak találják.

A politikus rámutatott: az új jogszabály nem teszi kötelezővé, hogy az állatorvosi gyógyszereket forgalmazó cég tulajdonosa állatorvos legyen, megengedően fogalmaz

– „lehet állatorvos” –, sőt ezen túlmenően a gyógyszertárakban sem kötelező már az állatorvos jelenléte. „Egy asszisztens is lehet elárusító a gyógyszertárban, de az orvos jelenlétére szükség van, hogy megfelelő útbaigazítást adhasson a termékekről” – szögezte le a képviselő.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »