Aggódnak a vásárlók az óriási élelmiszerár-emelkedés miatt. Sajnos semmi jó nem vár ránk a közeljövőben sem

Aggódnak a vásárlók az óriási élelmiszerár-emelkedés miatt. Sajnos semmi jó nem vár ránk a közeljövőben sem

Szlovákia már hónapok óta hatalmas áremelkedéssel néz szembe, és a jövő kilátásai sem tűnnek túl rózsásnak. Az energia- és üzemanyagárakon kívül az embereket leginkább az élelmiszerárak emelkedése aggasztja. Ezért is állt elő az Iceland brit üzletlánc, hogy minden kedden tíz százalék kedvezményt ad a 60 év felettieknek. A szlovákiai kiskereskedelmi láncok is igyekeznek különféle módon vásárlókat vonzani.

A drágulás hónapok után sem csillapodik, ellenkezőleg. A jelenlegi adatok azt mutatják, a januári nyolcszázalékos infláció csaknem tizenkét százalékra ugrott áprilisban.

Az elemzők rámutatnak, hogy Szlovákiában a század eleje óta nem tapasztaltunk ilyet.

Bár tavaly áprilishoz képest a közlekedés vagy a gasztronómia terén emelkedtek a legjelentősebben az árak, a szlovákiai polgárokat leginkább az élelmiszerárak aggasztják, amelyek globálisan csaknem 14 százalékkal nőttek.

A bolti vásárlók elsősorban az olajokért és zsírokért (29,8%), a zöldségfélékért (26,2%), a kenyérért és a gabonafélékért (16,4%), a tejért, a saértjt és a tojásért (13,0%), valamint a húsért (12, 0%) fizettek többet.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy míg 2021 áprilisában a szlovákok és szlovákiai polgárok 100 euróért vásároltak élelmiszert, addig 2022 áprilisában ugyanazt már csaknem 114 euróért tudták csak megvenni” – mondta Eva Sadovská, a WOOD & Company elemzője.

Az üzletláncok célja: megtartani a vásárlóikat

A kiskereskedelmi láncok marketing okokból különböző stratégiákkal állnak elő vásárlóik megtartása érdekében, például a brit Iceland üzletlánc, amelynek Csehországban is vannak üzletei, minden kedden tíz százalék kedvezményt ad a 60 év felettieknek.

A Szlovákiában működő legnagyobb kereskedelmi láncok nem szándékoznak ezt a modellt megismételni.

Vannak azonban más eszközeik, amelyekkel szeretnék az ügyfeleiket „jutalmazni”, például az ügyfélkártyák.

Hírdetés

„A szlovákiai Lidl célja, hogy minden vásárlója számára megkülönböztetés nélkül minőségi termékeket kínáljon a lehető legjobb áron. Ha az ügyfelek még többet szeretnének megtakarítani, akkor a Lidl Plus hűségprogram áll a rendelkezésükre” – mondta Tomáš Bezák, a LIDL szóvivője. Hasonló álláspontot képvisel a Kaufland is, amely nem szeretné a vásárlókat korosztályok szerint csoportosítani.

Hosszú távú stratégiánk, hogy minden ügyfelünknek a legjobb árakat kínáljuk az év minden napján, és a továbbiakban is ezt tervezzük.

Ezen túlmenően minden Kaufland kártyatulajdonosnak még kedvezőbb árakat kínálunk a kiválasztott termékek esetében, életkortól függetlenül” – magyarázta Samuel Machajdik, a cég szóvivője.

A Tesco a vásárlói kártyatulajdonosok számára egy új takarékossági lehetőséget is indított.

2022. május 4-től az emberek még kedvezőbb áron juthatnak hozzá kedvenc termékeikhez, amivel megtakarítást érhetnek el a családi költségvetés számára, mégpedig kétféle módon.

” A Tesco speciális kedvezményeket és akciókat kínál a Clubcard tulajdonosoknak, emellett több száz népszerű termékre új, alacsony árgaranciát kínál akciókon kívül” – hangsúlyozta Mária Zerzanová PR-menedzser.

A hagyományos szlovák COOP Jednota kiskereskedelmi láncnak 25 fogyasztói szövetkezete van, amelyek maguk határozhatják meg az árpolitikájut. Másrészt országos szinten is érvényesül egy bizonyos árstratégia. „Több kedvezményt is kínálunk vásárlóinknak, és egy egyedülálló hűségprogramunk is van a vásárlókártya-tulajdonosok számára, amely alapján a fogyasztók fél évente vásárlási kedvezményt kapnak” – magyarázta Zuzana Peiger Ačjaková, a COOP Jednota Slovakia szóvivője.

A Billa is hetente érdekes ajánlatokkal készül ebben a kihívásokkal teli időszakban, a vásárlói kártyával rendelkezőknek pedig további kedvezményeket kínál, mondta a Billa szóvivője, Kvetoslava Kirchnerová.

A prognózis még a jelenlegi helyzetnél is rosszabb

A következő hónapokra vonatkozó előrejelzés azonban még a jeéenlegi helyzetnél is rosszabb. Az ukrajnai háború következtében meredeken megemelkedett magas olaj- és energiaárak ugyanis felfelé tolják az inflációt.

A háború aggodalomra ad okot az említett energiahordozók piaci hiánya miatt, és további jelentős áremelkedéshez vezet. Az orosz olajimportra vonatkozó EU-s embargó is játékban van, ami még jobban felnyomja az olajpiaci árakat.

A drága élelmiszerek továbbra is aggasztani fognak bennünket. Arra számítunk, hogy az élelmiszerárak a következő hónapokban továbbra is erős, kétszámjegyű ütemben emelkednek.

Az élelmiszerárak növekedése az év második felében mérséklődhet” – mondta Jana Glasová, a 365. Bank elemzője.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »