Aggodalommal figyeli az IMF a román gazdaságot – A pénzügyminiszter derűlátó

Aggodalommal figyeli az IMF a román gazdaságot – A pénzügyminiszter derűlátó

Nő az infláció és a deficit, gyenge az európai uniós pénzek lehívása, a beruházások késnek, miközben a gazdaság túlfűtötté válik – adott hangot aggályainak egy, a honlapján közzétett jelentésben a Nemzetközi Valutaalap (IMF).
„2017-ben erőteljesen nőtt a román gazdaság, amivel párhuzamos rekordmértékben csökkent a munkanélküliség és javult a pénzügyi szektor.

Az adócsökkentésekkel és béremelésekkel serkentett lakossági fogyasztás a gazdaság erőteljes növekedéséhez vezetett, ám ezzel egyidőben a beruházások elmaradtak, a strukturális reformok pedig lelassultak”

– hívják fel a figyelmet a washingtoni székhelyű pénzintézet szakértői. A közlemény kitér arra is, hogy a valutaalap szakértői idén 5 százalékos gazdasági növekedést várnak Romániában, amit az adócsökkentések által serkentett lakossági fogyasztás pörget. Ezzel párhuzamosan azonban a folyó fizetési mérleg hiánya mélyül, az infláció pedig magas értékekre hág, még akkor is, ha szigorodik a monetáris politika.

Az IMF szakértői szerint ugyanakkor középtávon a gazdasági növekedés üteme 3 százalékosra fog lassulni, és a potenciált tovább rontják az elhalasztott beruházások és a késlekedő szerkezeti reformok, hiszen az adóügyi serkentők hatása egy idő után tompul.

Az idézett dokumentum arra is felhívja a figyelmet, hogy a túlfűtöttség jelei kezdenek jelentkezni, és fennáll a veszély, hogy lelassuljon az Európai Unió fejlett országaihoz való felzárkózás üteme.

A közlemény szerint az IMF ügyvezető igazgatói úgy vélik, egy óvatosabb adópolitika egyensúlyt teremtene a gazdaságban. Hangsúlyozzák tovább a reformok fontosságát a közszféra hatékonyságának növelése érdekében, hogy ezáltal például hatékonyabbá váljon az adók behajtása és az európai uniós források lehívása.

Hírdetés

Meglátásuk szerint ugyanakkor előrelépés tapasztalható a korrupcióellenes küzdelem terén, ezért arra bátorítják a bukaresti hatóságokat, hogy tartsák a reform ütemét.

– reagált az IMF-jelentésre Eugen Teodorovici pénzügyminiszter.

A szaktárca csütörtöki közleménye szerint a pénzügyminisztérium és a Nemzetközi Valutaalap képviselőinek a tárgyalássorozatát követően a washingtoni székhelyű pénzintézet igazgatótanácsa a dokumentumban megállapította, javult a gazdaság helyzete, csökkent a munkanélküliségi ráta és javult a pénzügyi szektor minősége, szilárd a gazdasági növekedés, bővült a munkahelyek száma és csökkent az állami adósság.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »