Aggasztó biztonsági rés az Alkotmányvédelmi Hivatalnál: iszlamista lett egy ügynök

Aggasztó biztonsági rés az Alkotmányvédelmi Hivatalnál: iszlamista lett egy ügynök

Németországban áll a bál a titkosszolgálatok háza táján: lebukott a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) egyik ügynöke, aki titokban információkat adott ki egy radikális iszlamisták által használt weboldalon.

Az 51 éves, spanyol származású, német állampolgársággal rendelkező férfi őrizetbe vételét szerdán erősítették meg a hatóságok.

A Deutsche Welle szerint a BfV alkalmazásában álló ügynököt kémkedéssel és iszlamista terrortámadás előkészítésével vádolják.

“Úgy tűnik, egy olyan esettel állunk szemben, mely során (a férfi) észrevétlenül radikalizálódott, saját szűk környezetén belül”

– nyilatkozta Hans-Georg Maassen, az Alkotmányvédelmi Hivatal igazgatója.

A Spiegel értesülései szerint a férfi közvetlen környezete, sőt családja sem tudott arról, hogy 2014-ben áttért az iszlám vallásra.

A gyanúsítottat Düsseldorfban tartóztatták le, miután egy szélsőségesek által használt chatoldalon szigorúan titkos adatokat osztott meg a dzsihadistákkal. A vádak szerint a BfV alkalmazottja az iszlamisták elleni házkutatásokról is információkat gyűjtött a terrorista gyanús elemek számára.

Az alkotmányvédelem közlése szerint a volt banki alkalmazottat áprilisban szervezte be a BfV, egy olyan különleges egység kötelékébe, melynek feladata a Németország területén egyre erősödő szalafista mozgalom megfigyelése volt.

A férfi sajtóinformációk szerint már azzal hencegett, hogy “Allah parancsára” terrortámadásra készül munkahelyén a “hitetlenek” ellen, ám a hatóságok egyelőre nem  találtak erre vonatkozó konkrét bizonyítékokat.

Maassen az esettel kapcsolatban azt is elmondta:

“A BfV, mint minden titkosszolgálat, ki van téve külföldi szolgálatok, szélsőségesek és terroristák beépülési kísérleteinek, ezért (…) ébernek kell lennünk a betolakodókkal szemben.”

A négygyerekes édesapát letartóztatása előtt hetekig megfigyelés alatt tartották.

Burkhard Lischka szociáldemokrata képviselő szerint az eset rávilágít egy “lehetséges biztonsági résre” a német titkosszolgálatok működésében.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »