Aggastyánlesen a zsidók: Százéves koráig ülhet a börtönben az auschwitzi őr

A németországi Detmold város bírósága pénteken hirdet ítéletet a 94 éves Reinhold Hanning ügyében, aki az auschwitz-birkenaui náci német haláltábor egyik utolsó élő hajdani őre.

Magyar Menedék - Badiny

A 94 éves Hanning ellen a nemzetiszocialista diktatúra idején elkövetett bűncselekmények feltárásával megbízott speciális ügyészség (ZSt) észak-rajna-vesztfáliai kirendeltsége emelt vádat a detmoldi tartományi bíróságon az 1943 januárja és 1944 júniusa között végzett tevékenységével kapcsolatban.

Hanning – aki hosszú hallgatás után április végén részletes vallomást tett a büntetőperben – azt állítja, hogy a foglyok elpusztításában nem vett részt, és igyekezett minél távolabb maradni Birkenautól, a megsemmisítő tábortól. Nem teljesített szolgálatot az úgynevezett rámpán sem, a tábor pályaudvarának peronján, ahol az SS emberei eldöntötték, hogy a marhavagonokban a lágerbe hurcolt foglyok közül ki kerül rögtön gázkamrába, és ki végez kényszermunkát – mondta.

A legalább 170 ezer ember meggyilkolásában bűnrészesnek tartott vádlott vallomásában kiemelte, hogy a táboron kívül sem beszélt senkivel Auschwitz-Birkenauról, mert szégyellte magát, amiért a gyilkos gépezet része volt, és nem tett semmit ellene. Így a mostani perig a családja sem tudta, hogy a haláltáborban szolgált.
A vád hatéves börtönbüntetést kért, a védelem felmentő ítéletben reménykedik.

Hunhír.info – atv.hu / MTI


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »