Agárkosbor a Nagy-hegyen

Agárkosbor a Nagy-hegyen

Aki azt állítja, hogy Királyhelmecen nincs semmi érdekes, az lódít vagy tudatlan. A Covidnak köszönhetően sok mindent magunk is felfedezhettünk kincseiből. És hogy ez megtörtént, azt ékesen bizonyítja az is, hogy az emberek a bezártság idején télen– nyáron a 2011 óta természetvédelmi területnek számító, és a Natura 2000 programba európai jelentőségű területként is bekerülő Nagy-hegyre menekültek. 

Többen sétálnak errefelé, mint a város utcáin. Szép volt az az összefogás is, amelynek eredményeképpen a minap lelkes amatőr természetvédők szemétgyűjtést szerveztek, amelynek résztvevői a magyar kökörcsin mellett akár a vad orchideával is megismerkedtek, amely a hegy déli kapujának közelében nyílik.

Sajnos, mára már a kosbor elvirágzásnak indult, április végén viszont még teljes pompájában virágzott. A Nagy-hegyen a természet adta lehetőségnek és a folyamatos legeltetésnek köszönhetően rég óta más különleges növény- és állatfajok is otthonra leltek (pl. olasz harangvirág, magyar nőszirom, a szemes boglárka mások mellett).

Hírdetés

Az 50-es évektől, amikor megszűnt a legeltetés, a hegyet füvek, bokrok lepték el, az őshonos növényeket felváltotta a gaz. Márpedig a juhval és a kecskével történő legeltetés a legtermészetesebb módja az élőhely karbantartásának. A 2010-es évektől  Dócs Arnold kecskéinek jóvoltából, akik május elejétől az első fagyokig a hegyen tartózkodnak, az értékes növények ismét megjelentek a hegyen, míg az agresszív, invazív növények visszahúzódtak.

Nos, akkor essék néhány szó a vad orchideáról!

Európában kétszáz feletti, Magyarországon ötven körüli az orchideafajok száma, ezek valamennyien talajlakók és nem élősködők, mint a trópusi erdőkben élők. Királyhelmecen az agárkosbor él, amelynek legideálisabb élőhelye a hegy- és dombvidéki legelő. Egy 20-25 cm magas védett növény. Virágai füzérben fejlődnek, nálunk bíborszínűek. Ikergumók jellemzik, ezeket régen előszeretettel használták hasmenés, epilepszia és légcsőhurut gyógyítására is.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »