Afrikai baktériumok ölték le a neandervölgyieket

A neandervölgyi ember kihalásában a Homo sapiens Afrikából Európába behurcolt baktériumai és vírusai is szerepet játszhattak egy új kutatás szerint.

A Cambridge-i Egyetem és az Oxfordi Brookes Egyetem kutatói többféle kórokozó genetikai vizsgálatát végezték el – olvasható az American Journal of Physical Anthropology című szaklap aktuális számában.

A baktérium jött, a neandervölgyiek mentek

Kimutatták, hogy a Helicobacter pylori baktérium, sok gyomorbetegség okozója már 88-116 ezer évvel ezelőtt megfertőzte a modern embert Afrikában. Nagyjából 52 ezer évvel ezelőtt a Homo sapiensszel együtt a baktérium is Európába érkezhetett – vélik a kutatók. Európába érkezvén fertőzhette meg az ember „unokatestvérét”, a neandervölgyi embert – egyebek között – nemi érintkezés útján. Néhány évezreddel később, 35-40 ezer évvel ezelőtt az utóbbi eddig ismeretlen okokból kihalt.

A kutatók feltételezik, hogy a Helicobacter pylorival együtt a galandféreg, a tuberkulózis kórokozója és a herpeszvírus is szerepet játszhatott a faj kihalásában. A Herpes simplex nevű vírust például egy eddig ismeretlen, Afrikában honos emberelőd nagyjából 1,6 millió éves csontmaradványainak genetikai elemzésével találták meg.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »