Afrika támogatására szólít a Sant’Egidio közösség – Mocsári Károly adott jótékonysági koncertet

Afrika támogatására szólít a Sant’Egidio közösség  – Mocsári Károly adott jótékonysági koncertet

Mocsári Károly Liszt-díjas zongoraművész adott jótékonysági koncertet október 16-án a Francia Intézetben Ravel, Debussy, Chopin és Liszt műveiből. Az esten Körtvélyessy Mónika orvos, a Sant’Egidio közösség tagja fényképes beszámolót tartott a tizenegy afrikai országban működő DREAM-programról.

A virtuóz zongorajáték nem csak a közönség gyönyörködtetésére szolgált. A jótékonysági zongoraest teljes bevételét az idén tavasszal Mozambikban és Malawiban súlyos pusztítást okozó Idai ciklon által sújtott területek, köztük Beira városa, és az ott működő, AIDS-betegeket kezelő egyik rendelő újjáépítésére fordítják.

A Sant’Egidio közösség harminc éve tevékenykedik Mozambikban, nevéhez fűződik az 1992. október 4-én, Szent Ferenc napján aláírt békeszerződés, melynek közvetítésében több mint két éven keresztül aktívan részt vettek a közösség tagjai a barátság diplomáciája és napról napra mondott, kitartó imádságuk által. Ezzel egy hosszú és igen véres polgárháborúnak vetettek véget, amely közel egymillió polgári áldozatot követelt.

A Mozambikban, majd Malawiban és más szegény fekete-afrikai országokban alakult Sant’Egidio közösségek tagjai – ahogy Rómában, az anyaközösségben, valamint a világ hetven másik országában is – napi munkájuk, családjuk ellátása mellett önkéntesként szolgálják a szegényeket, köztük a HIV-betegeket.

Hírdetés

A jótékonysági esten Körtvélyessy Mónika orvos, a közösség tagja rövid fényképes beszámolót tartott a főként várandós nőket és gyermekeket a legmodernebb kezelési módszerekkel gyógyító DREAM-programról, amellyel az AIDS, az alultápláltság és a világ gazdagabb és szegényebb fele között fennálló egyenlőtlenség, igazságtalanság ellen küzdenek. A program 11 afrikai országban körülbelül egymillió beteg számára adta vissza eddig a reményt, az egészséget, a gyógyulás lehetőségével a jövőt, hiszen több mint százezer egészséges újszülött látott napvilágot általa HIV-pozitív édesanyáktól.

A Sant’Egidio közösségről ITT, a DREAM-programról bővebben ITT olvashatnak.

Forrás: Sant’Egidio közösség

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »