Afrika éhínség miatti destabilizálódása ugyanolyan súlyos probléma Európa számára, mint az ukrajnai háború kimenetele

Afrika éhínség miatti destabilizálódása ugyanolyan súlyos probléma Európa számára, mint az ukrajnai háború kimenetele

Miközben az uniós vezetők holdkóros megszállottként erőltetik az Oroszországgal szembeni szankciókat, közvetlenül is súlyosan destabilizálva a kontinens gazdaságát (és jövőjét), az ajtón már kopogtat a „másodlagos hatás”, amely azon túl, hogy emberek millióinak életéről van szó, Európa számára is egy hatalmas kihívás. Sokkal nagyobb, mint az ukrajnai háború valaha is lehet.

A vészharangot – amelyet persze az ágyútűztől süket brüsszeliták nem fognak meghallani – Szenegál elnöke, Macky Sall kongatta meg, aki az afrikai államokat tömörítő

Mert bár az EU-szankciók közvetlenül nem tiltják, hogy harmadik országok bármit is vegyenek Oroszországtól, az orosz bankok kizárása a SWIFT nemzetközi fizetési mechanizmusból nagyon-nagyon komolyan veszélyezteti az Afrikába irányuló gabonaimportot. Ami az egyébként is drámai élelmiszerellátási helyzetet még súlyosabbá teszi. 

Persze a vérszagot fogott uniós kopókat és gazdájukat, a mindent és azonnal követelő ukrán elnököt Afrika népe eddig sem igazán érdekelte és továbbra sem fogja.

Pedig Afrikában is vannak háborúk, még népirtások is – ki hinné?

Az oroszországi gabonaimporttal kapcsolatban a szenegáli elnök így kérlelte az EU-t:

Hírdetés

– idézi az AU vezetőjét a Politico.

És mi erre Európa válasza? Habár távol álljon tőlünk, hogy Európa „hangjának” tekintsük a hétvégi választásokon épp jókora pofont kapott Emmanuel Macron francia elnököt, azért sokat elárul a hozzáállásról, s ha a „gloire” minden tekintetben megkopott is már nagyon rég, azért a gyarmattartói gőg mit sem változott: Macron ugyanis kijelentette, hogy az élelmiszerellátási zavaroknak semmi közük a szankciókhoz, punktum.

És hogy ehhez mi közünk van nekünk, mármint nekünk, európaiaknak? 

– mondta a szenegáli elnök.

Ha Afrika éhezik, akkor Afrika destabilizálódik. Ahol éhínség van, ott járvány is van, és előbb-utóbb háború is. És akkor sokan, nagyon sokan hagyják hátra hazájukat egy jobb – sőt: csak úgy a puszta – élet reményében.

Európa nagyon rossz kezekben van ma…

Szűcs Dániel/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »