Afganisztánban lezuhant egy katonai helikopter, 25 ember meghalt

Afganisztánban lezuhant egy katonai helikopter, 25 ember meghalt

Lezuhant az afgán hadsereg egyik helikoptere rossz időjárási viszonyok között szerdán az ország délnyugati részén, a fedélzeten tartózkodó 25 ember – a két pilóta és 23 utas, köztük egy magas rangú katonai parancsnok és a tartományi tanács vezetője – életét vesztette – közölték tartományi illetékesek.

A tartományi tanács egyik tagja, Hair Mohammad Nurzai közölte, hogy az áldozatok között van Farid Ahmad Bahtavar, a 9 tagú tartományi tanács elnöke, Dzsamila Amini, a tanács két női tagjának egyike, valamint Nematullah Halil, a nyugati régió hadtestparancsnok-helyettese. 

Bahtavar a tálibellenes harc egyik vezéregyénisége volt a tartományi székhely, Faráh védelmében, amelyet a tálibok májusban megostromoltak.

Naszir Mehri, Faráh tartomány kormányzójának szóvivője, illetve Hair Mohammad Nurzai közölte: két katonai helikopter tartott a szomszédos Herát tartományba, amikor az egyikükkel elvesztették a kapcsolatot, és Anar Dana körzetben hegyes vidéken rossz időjárási körülmények között lezuhant.

Hírdetés

Egy tálib szóvivő azt állította, hogy az ő harcosaik lőtték le a gépet. 

A tálibok 2001 óta, amióta az Egyesült Államok vezette szövetségesek elűzték őket a hatalomból, a kormány elmozdítására és az iszlám törvénykezés újbóli bevezetésére törekszenek.

Szerda reggel öngyilkos merényletet követtek el a legnagyobb afganisztáni börtön, a kabuli Puli-Sarki mellett. A legfrissebb értesülések szerint legkevesebb hat ember halálát okozták, nyolcan megsebesültek – közölték tisztségviselők. A halottak között három, a sebesültek között négy rendőr van.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »