Áfacsalás – maradtak az üzletek polcain az olcsó étolajok

Áfacsalás – maradtak az üzletek polcain az olcsó étolajok

Továbbra sem reagáltak érdemben a magyar tulajdonú kiskereskedelmi láncok arra, miként tudják gyakran 100-200 forinttal is olcsóbban adni a külföldről származó étolajokat, mint a magyar termékeket. A multik viszont a gyanús tejről hallgatnak, és az állítólagos hatósági vizsgálatok eredményeire is hiába várunk.

Nem tűntek el a magyar kiskereskedelmi láncok polcairól a lapunk által bemutatott gyanús étolajok. Beszámoltunk róla, hogy egy szakértői csoport találta ezeket a termékeket a hazai boltokban, melyek – szerintük – kapcsolatban lehetnek az áfacsalásokkal. Az olajok címkéjük szerint Ukrajnában, Horvátországban, Csehországban és Szerbiában készültek, és a magyar kiskereskedelmi láncok, például a CBA és a Reál, illetve ritkábban a Coop polcain tűntek fel. Ezek a Magyarországon előállított termékeknél 100-200 forinttal olcsóbbak, ezt a szakértők szerint csak áfacsalással lehet elérni. Minden termékről és a szakértők próbavásárlásai után általuk megadott összes üzletről tájékoztattuk az adóhatóságot és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih). A hivatal megígérte, hogy megvizsgálja az étolajokat. Lapunknak küldött is a Nébih egy részletes listát arról, hogy milyen összetevőket figyelnek, de a tesztek végeredményéről még nem tájékoztattak.

A közel három héttel ezelőtt megjelent első cikkünk óta sem reagált érdemben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az étolajjal kapcsolatos megkeresésünkre. De nemcsak emiatt kerestük őket, hanem a szakértői csoport által azonosított gyanús tejekkel kapcsolatban is. Mint megírtuk, hiába tüntetett a Tej Terméktanács és kapott ígéretet az együttműködésre a kormánytól, továbbra is a magyar boltok polcain maradhattak a főleg szlovák gyártású, vélhetően áfacsalásban érintett UHT-tejek. A szakértői csoport több kis boltban, valamint Reál- és Coop-üzletben is talált a termékekből, de legtöbbet a brit kereskedelmi láncnál, a Tescóban. Az adóhivatalt arról kérdeztük, a NAV találkozott-e ezekkel a termékekkel, vizsgálják-e az üzletek beszállítóit. A szakértői csoport szerint ugyanis a beszállítókkal kellene kezdeni a vizsgálatokat, hiszen ők azok, akik behozzák a termékeket. Szerintük ha a magyar boltok a hazai gyártóktól vásárolnának, kizárható lenne az áfacsalás.

Az adóhatóságtól azt a választ kaptuk, hogy a jogszabályi rendelkezések alapján a konkrét adózókra vonatkozó kérdéseinkre nem áll módjukban válaszolni. Hozzátették, évek óta kiemelt feladatként szerepelnek az áfához kapcsolódó ellenőrzések. Hangsúlyozták, munkatársaik a tejágazatban több sikeres felderítést végeztek, és egyebek mellett az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) segítségével folyamatosan nyomon követik a tejszállítmányokat. A szakértői csoport szerint viszont éppen az ekáer az, amellyel szűrni kellene a gyanús olaj- és tejszállítmányokat, a boltok polcai azonban arról tanúskodnak, hogy valami mégsem működik jól. A Tesco, a Reál és a Coop egyáltalán nem reagált a múlt heti megkeresésünkre, ahogy a CBA sem válaszolt érdemben az étolajokkal kapcsolatban. A Tej Terméktanács szerint minden maradt a régiben, ezért szeptemberre ígérik megmozdulásaik folytatását.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 13.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »