Adventi léleknyitogató a kaposvári püspökségen

Adventi léleknyitogató a kaposvári püspökségen

A Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon kórusának előadása segítette a lelki ráhangolódást a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) Somogy Megyei Kirendeltsége szervezésében december 8-án a kaposvári püspöki székház nagytermében tartott hagyományos adventi léleknyitogatón. A berzencei intézmény ellátottjai többek között a Szeretethimnuszt idézték zenés összeállításukban.

A szervezők a Máté evangéliumából vett „Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden tanítással is, amely az Isten szájából származik” szakaszt választották az adventi léleknyitogató mottójául.

A somogyi intézményhálózat ellátottjait, gondozottjait, mentálhigiénés munkatársait, a Somogy megyei kirendeltség dolgozóit, az egyházak és a társszervezetek képviselőit Gelencsér Attila országgyűlési képviselő köszöntötte, aki Böjte Csaba szavaira utalva kifejtette: ha nincs élő Isten, istenpótlékot keresünk. Hamis valóságok ketrecében élünk, ezért erősíteni kell hitünket.

Simon Attila István, az SZGYF főigazgatója beszédében a szociális ágazatban dolgozó százezer munkatársra vonatkoztatva kiemelte, hogy „az egymás felé fordulás, az empátia számukra nemcsak szakmai követelmény, de lelki tartalom is, túlmutat a jogszabályban megfogalmazott kötelezettségeken, az intézményi házirenden, vagy akár a munkaköri leírásokon.” Csak a hit, remény, öröm és szeretet négyesében végezhetjük alázattal teli szolgálatunkat.

Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke előadásában az Úr közelségéről beszélt. Isten nem engedte el a kezünket, folyamatosan vezet bennünket ma is. A kérdésre, hogy miként tapasztalhatjuk meg az Úr közelségét, válaszként hangsúlyozta: mindenekelőtt a belőle áradó öröm adhat értelmet életünknek, hiszen ismerjük a buzdítást: Örüljetek az Úrban mindenkor!

A református főpásztor az aggódás helyett elmondott imádságra helyezte a hangsúlyt, illetve a gyakori hálaadásra, és a kérésre, hogy legyen minden a Teremtő akarata szerint.

Szemerei János, a Nyugati Evangélikus Egyházkerület püspöke előadásában Zakariás próféta könyörgése kapcsán idézte az Ószövetség képeit, megemlítve egyebek mellett a választott nép Egyiptomból való szabadulását, valamint a babiloni fogságból való szabadulást.

Hírdetés

Varga László kaposvári megyéspüspök tanításában, számos személyes példát említve kiemelte: olyan időket élünk, hogy megrostálnak bennünket, ezért hitben és szeretetben meg kell erősödnünk.

mert ha igen, akkor valóban fény lehetünk, igazodási pont, amelyre nagy szükség van a szociális és gyermekvédelmi ellátórendszerben is.

A püspökök köszönetet mondtak az ellátórendszerben dolgozóknak, majd megáldották a jelenlévőket.

Az adventi léleknyitogató végén Nábrádi Csilla, az SZGYF Somogy Megyei Kirendeltségének igazgatóhelyettese a változás-változtatás bennünk lévő lehetőségére hívta fel a figyelmet.

Az eseményen részt vett többek között Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya; Neszményi Zsolt főispán és Biró Norbert, a vármegyei közgyűlés elnöke is.

Szöveg: Lőrincz Sándor

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »